umece-pokazivanja-i-govorenja-volim-teRoditeljima se podrazumeva da svoju decu vole najviše na svetu. Ali, da li to znaju i deca? Kada kažete: “Ti si dobar mamin dečak!” Ili :”Baš ti je lep ovaj crtež” – rekli ste nešto ohrabrujuće ali niste mu rekli da ga volite.
Dete predškolskog uzrasta svet doživljava kao mesto haosa utisaka, slika, asocijacija. Nema isksustvo koje imate vi, pa su njegovi doživljaji sopstvenog okruženja, ali i potrebe, emocije, snovi drugačiji od vaših.
Odnosno, detetu uopšte ne mora biti jasno a kamoli u tolikoj meri jasno, kao što vi mislite koliko ga, zapravo, volite.
Ono mora imati potvrdu za ono što misli, oseća i pretpostavlja, sve dok vaša ljubav ne počne da se podrazumeva i njemu, tj. sve dok u nju ne poveruje (poveruje iznutra, srcem).
Zašto je to važno? Stalnim pokazivanjem detetu da ga volite omogućujete mu da raste sigurno u sebe i u svoju porodicu (čak iako porodicu činite samo vas dvoje, dete i vi). Samo ako, zaista, oseća da u svojoj porodici ima sigurnost i podršku moći će da bude samopouzdano, samostalno, iskazivati svoje emocije bez straha, ne bojati se rizika, biti zdravo duhom, zdravo iznutra.
Postoje istraživanja koja pokazuju da beba već u prvih godinu dana života, na osnovu toga koliko su zadovoljene njene fiziološke, ali i psihološke potrebe, svet doživljava kao pretežno prijatno ili pretežno neprijatno mesto. Odnosno, ponašanje svoje mame, (jer se u prvim godinama najviše mame brinu za zadovoljenje ovih potreba), dete generalizuje na celokupno svoje okruženje.

Tako, bebe koje su bile ne samo hranjene i prepovijane, već i one koje su bile mažene, ljuljuškane, kojima se pevalo, tepalo, pričalo… ne samo što svet doživljavaju kao prijatno mesto, već izrastaju u decu koja ranije progovore, optimističnija su, sigurnija u sebe, lakše razvijaju drugarske odnose sa vršnjacima…
Odnosno, emocije i ponašanje roditelja direktno utiču ne samo na sreću, samopouzdanje ili optimizam deteta već i na brzinu njegovog napredovanja.
Takođe, danas znamo da u porodicama sa više dece, često su najuspešnija, pa čak imaju i veći koeficijent inteligencije prvorođena deca. Na prvi pogled, reklo bi se da prvorođena deca uživaju više ljubavi od kasnije rođenih sestara i braće. Posle njih, kao da roditeljska pažnja, očekivanja i ambicije opadaju i, bez obzira, što roditelji toga nisu svesni, od svakog sledećeg deteta očekuju ili da ispravi greške prvog ili da ponovi uspehe prvog. Ipak, verovatnije je da roditelji podjednako vole svoju decu ali to različito pokazuju.
Čak i rečenica: “Svako svoje dete gajili smo potpuno isto, a oni su sasvim različiti”, nije sasvim tačna. Drugačiji je odnos koji to najmlađe dete ima u porodici u odnosu na one starije, duži je vaš roditeljski staž, iskustvo koje imate kada vaspitavate drugo, treće… od onog prvog, često su drugačije i objektivne prilike jer i promena posla, gubitak prijatelja, bolest… takođe, utiču na to kakav ćete vi biti roditelj.
Upravo zato što ne možete kontrolisati sve ono što se događa u vašoj svakodnevici, držite se onoga što vam je uvek “pri ruci”, a što je beskrajno lekovito, i za vas, i za vašu decu: zagrljaj, osmeh, “volim te”…
Kako? Otvoreno, direktno, jasno. Tek kad kažete:”Ja tebe strašno mnogo volim” govorite nešto što detetu ne ostavlja sumnju ili zapitanost šta ste mislili kada ste to izgovorili. Setite se i da li su vaši roditelji bili dovoljno jasni u pokazivanju svojih emocija u vašem detinjstvu, da li vam je to značilo, prijalo ili, možda, nedostajalo.
Razmislite o tome kakav efekat ima na vas, kao na odraslu osobu, neki posredan, udaljen kompliment od direktne izjave ljubavi.
Koliko ljubavi je dovoljno? Nema pravila. Ako detetu budete retko govorili ili pokazivali da ga volite – to njemu, možda, neće biti dovoljno. Govorite onoliko dugo i uporno koliko je baš vašem detetu potrebno da vam poveruje. Ma koliko vam to bilo teško, ma koliko bili sigurni da se to podrazumeva, ipak, kažite.
Uostalom, koliko ljubavi je vama dovoljno? Koliko biste vi voleli da imate ljubavi? Mnogo. Pa, priuštite to osećanje svom detetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.