Odnos svekrve i snajkeDok devojka ne trpi da joj se neko meša u vezu, majka teško prihvata da više nije najvažnija žena svom „milom dečaku”
Teško je biti snajka, ali nije lako biti ni svekrva. Od svih porodičnih odnosa – ovaj verovatno ima status najkomplikovanijeg. Dve žene u „borbi“ za istog muškarca večna je i nikad dovoljno „opevana“ tema, jer se vremena menjaju, a suština ostaje ista. Nijedna žena nije dovoljno dobra za mog sina i neću da se njegova majka meša u moj brak – polazne su osnove većine svekrva i snajki.Danas, kada parovi uglavnom žive sami, pa se sa roditeljima vidjaju na retkim porodičnim ručkovima, manje je „povoda“ za nesuglasice medju suprugama i majkama muškaraca.Medjutim, ne znači da ih nema, u šta se uverim svaki put kada mi savet zatraži mlada žena, koja dođe u ordinaciju sa „teškim“ suzama ili ljuta kao ris. To znači da je u već ozbiljnom problemu i da su se njene frustracije prilično dugo gomilale.Nesporazumi medju njima mogu da se stvore još pre nego što se voljeni sin oženi. Majka, objašnjava psihoterapeut, želi najbolje za mezimca, ali je njena ljubav često slepa, pa sve sinovljeve kvalitete predimenzionira, a mane previdi. Čak i kada su neki nedostaci previše uočljivi, opravda ih u stilu – „odrašće, promeniće se“. Razmišljajući i delujući u tom pravcu, nijedna nije dorasla njenom dečaku, a pogotovo „pod lupu“ stavlja devojku koju sin predstavlja kao potencijalnu ženu.

 UZDRŽITE SE OD VREDjANjA

Poštovanje intime je recept za svaku snajku i svekrvu.Zato je važno da niko nikome ne ugrožava prostor i eventualna pravila. – Ako baš ne možete da pronadjete zajednički jezik u svakodnevnim aktivnostima, potrudite se da se vidjate što redje i da se u tim trenucima suzdržite od vredjanja i rasprave. Taj način komunikacije ničemu ne vodi, a pritom loše deluje na svačije zdravlje i nerve.
Nisu sve snajke, a ni sve svekrve iste, ali većina današnjih žena želi da bude glavna u kući. Zato reaguju kada im, čak i kada znaju da su saveti dobronamerni, svekrve kažu kako bi trebalo da usreće muža i vaspitaju decu. Tako one stiču utisak da su majke manipulatorke, koje će sve učiniti da se izbore za ljubav sina – kaže naša sagovornica, objašnjavajući da ovaj odnos često prerasta u otvoren sukob, u kojem je tom sinu i mužu teško da stane na bilo čiju stranu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.