potisnute-traumeNa tvrdnju kako je naučno dokazano da su muškarci inteligentniji od žena zabilježena je ona već istorijska izjava glumice Marlene Dietrich: ‘Možda, mada još nijesam srela ženu koja bi trčala za muškarcem samo zato što ima lijepe noge!’

Njemački psiholog Karl Heinz Wiesner iskoristio je u Essenu 1987. upravo tu izjavu kao uvod u prezentaciju svog mnogo manje vedrog istraživanja kako ukorijenjene predrasude u određenim životnim okolnostima žena mogu katastrofalno djelovati na njihovo psihičko zdravlje, prenosi net.hr.

Udar iz podsvijesti

Na uzorku od 970 žena, hospitalizovanih (1970. – 1977.) zbog raznih psihičkih poremećaja, utvrđeno je da brojne životne frustracije rezultiraju mnogo ozbiljnijim psihičkim problemima ako su praćene predrasudama i pretvaraju se u vrlo bolno iskustvo koje potom biva potisnuto u podsvijesti, odakle nevjerovatnim snagom razorno djeluju na mnoge aspekte ličnosti – fizičke i mentalne podjednako.

Zanimljivo je da mnogi savremeni psiholozi sve češće kao komplementarne terapije pri liječenju ovakvih stanja preporučuju ono što su drevni jogiji savjetovali prije 3000 godina – redovnu fizičku aktivnost i meditaciju.

Opasni duševni ožiljci

Fizičke vježbe pridonose ‘zdravoj psihofizičkoj infrastrukturi’ (termin je lansirao kineziolog  Mark Kruger) koja je temelj snažne ličnosti. Meditacija, zna se, ima izvanredan efekat na sistem  uklanjanja nakupljenih starih frustracija.

Jogiji te ponekad zaboravljene traume nazivaju ‘samskarama’ ili ‘ožiljcima duše’ i smatraju ih uzrokom mnogih bolesti, od depresije, glavobolje i različitih fobija do bulimije, srčanih smetnji, čak i degenerativnih promjena na zglobovima.

U svakodnevnu vježbanju nije toliko važno ‘koju vježbu odabrati’ koliko je bitno odrediti nivo intenziteta što ga tijelo može podnijeti. Suviše lagane vježbe neće imati učinka, a preteške vježbe nose rizik od povrede i – što je mnogo opasnije – rezultiraju nervozom i nezadovoljstvom sopstvenim tijelom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.