Zdravlje i Lepota - Lifestyle portal namenjen ženskoj populaciji sa praktičnim savetima i edukacijom - Nega Lica i Tela - Zdravlje Žene - Zdrav Život

Uredjenje Doma

Aparati za domaćinstvo, mali kućni aparati i alati za muškarce

Aparati za domaćinstvo (sa primitivnom ili utramodernom tehnologijom) sada već čine sastavne elemente života savremenog čoveka. U životu većine ljudi aparati za domaćinstvo označavaju prisutnost tehnologije, jer sada već skoro u svakom domaćinstvu postoji neki električni aparat, bilo da se radi o najjednostavnijem zamrzivaču ili tosteru ili o nekom kompleksnom uređaju. Oni olakšavaju i čine život čoveka udobnim i to u tolikoj meri da se bez njih skoro da se i ne može zamisliti život. Dovoljno je da se čovek samo malo osvrne oko sebe i odmah će mu biti jasno da se u svakom segmentu svog života oslanja na razne aparate: svoju odeću pere sa veš mašinom, hranu hladi u frižideru ili zamrzivaču, a greje sa mikrotalasnom ili na šporetu, kolače pravi sa mikserom, a da bi stan bio čist usisava sa usisivačem.

 

Ovi aparati se obično mogu kupiti u prodavnicama bele tehnike, gde postoji veliki izbor raznih kućnih aparata počev od najslabijeg, pa sve do izuzetno kvalitetnih, prilagođenih svim zahtevima i finansijskim mogućnostima kupaca.

Mali kućni aparati su takođe sastavni delovi čovekovog života, jer se pomoću njih može napraviti izvrstan doručak, skuvati kafa ili čaj, a može se i veoma brzo zagrejati hrana.

Doručak je jedan od najvažnijih obroka u čovekovom životu, ali ga mnogi propuštaju, jer nemaju vremena za njegovu pripremu. Zahvaljujući savremenim aparatima se sada već veoma brzo može napraviti ukusan i zdrav doručak (topli sendvič sa čajem, tost sa sveže ceđenim voćem). Ovi aparati nemaju samo veliku ulogu tokom pravljenja doručka, nego u velikoj meri olakšavaju i posao domaćica tokom pripremanja ručka ili kod ubrzavanja kućnih poslova (aparati za seckanje, mlevenje, pečenje, mešanje). Kuvanje bez ovih aparata je danas već skoro nezamislivo.

Pored aparata za domaćinstvo i malih kućnih aparata, danas već postoje i različiti alati, koji olakšavaju posao muškaraca tokom popravke ili tokom obavljanja poslova oko kuće. Umesto šrafcigera, danas već postoji alat na struju ili akumulator sa kojim se dvostruko brže može zašrafiti šraf, umesto čekića za ukucavanje eksera sada već postoji električni pištolj itd.

Tehnološka revolucija je doprinela ubrzavanju načina života, što je podrazumevalo i obavljanja više radnji za mnogo kraći vremenski period u odnosu na raniji period. Nastanak svih kućnih aparata i alata su upravo rezultat „modernizacije“, jer se sa njima vreme obavljanja nekog posla zaista smanjio na polovinu. Ponuda ovih aparata je danas već neograničena, a njihov broj se povećava iz dana u dan.

Izvorni link: http://elkond.co.rs/

 

Lepota opasna po zdravlje: 10 otrovnih vrsta cveća koje verovatno imate u Vašem vrtu

jacintSa prvim danima proleća budi se priroda i cveće počinje da cveta, ukrašavajući naš vrt najraznovrsnijim bojama i čineći ga neodoljivo mirisnim. Prolećno sunce nas prosto mami da što više vremena provodimo van kuće, a cvetna bašta je idealno mesto za boravak na otvorenom. Međutim, neke vrste cveća, iako prelepih cvetova i mirisa, sadrže toksične materije koje su jako štetne za čovekovo zdravlje. Zato treba biti oprezan, jer određene vrste cveća su veoma opasne, naročito kada su u pitanju mala deca koja često vole da se igraju sa cvećem, da ga beru i probaju njegov ukus. U narednom tekstu navešćemo 10 najopasnijih cvetnih vrsta koje se gaje u našim vrtovima i parkovima. 

Narcis je višegodišnje cveće prepoznatljivo po cvetovima izuzetne lepote. Međutim, ova biljna vrsta sadrži štetne alkaloide, koji su najviše prisutni u lukovici biljke, pa treba strogo voditi računa da je deca ne stavljaju u usta. Dodirivanjem lukovice sa usnom dupljom ili njenim gutanjem javljaju se grčevi, dijareja, mučnina, jaka migrena, zamućenost vida. U nekim situacijama narcis može izazvati i otežani rad srčanog mišića. 

zumbul, cveće prepoznatljivog mirisa i prelepih boja, takođe ima otrovnu lukovicu. Kod osoba osetljive kože pri samom dodiru sa lukovicom mogu se javiti alergijske reakcije, a kod dece koja je zagrizu ili progutaju dolazi do pojave mučnine, povraćanja i groznice. 

Đurđevak je ukrasna biljka karakteristična po svojim belim i rozim cvetićima raskošnog mirisa. Međutim, kompletna biljka je toksična jer sadrži otrovne glikozide. Zato obavezno treba oprati ruke nakon svakog kontakta sa njom. Najopasniji deo đurđevka je cvet, jer je u njemu najveća koncentracija otrovnih heterozida koji negativno deluju na rad srca i dovode do mučnine, vrtoglavice, grčeva i bolova u usnoj duplji. 

Glicinija je biljka sa belim, plavim i crvenim grozdastim cvetovima jako prijatnog mirisa. Ali celokupna biljka je toksična jer sadrži opasne alkaloide koji mogu uzrokovati grčeve u stomaku, povraćanje, dijareju i dehidrataciju organizma. 

Naprstak ima prelepe bele, ljubičaste ili roze cvetove, pa zbog svoje lepote spada u najomiljenije cveće koje je široko rasprostranjeno u našim vrtovima. Međutim, ova dekorativna biljka je kompletno otrovna. Kod dece koja je konzumiraju dolazi do mučnine, snažnih alergijskih reakcija, grčeva, nesvestice. Naprstak takođe može izazvati i smetnje u radu srčanog mišića, a u najtežim slučajevima čak i srčani udar. 

Još jedna izuzetno dekorativna ali i jako otrovna biljka je oleander. Svi delovi ove zimzelene višegodišnje vrste sadrže toksične glikozine. Ove opasne materije dovode do srčane aritmije, poremećaja u cirkulaciji krvi, a najopasnije je gutanje lista biljke koje čak može biti i smrtonosno.  Opširnije...

Greške u kupatilu

Greske u kupatiluKupatilo je mesto gde započinjemo i završimo dan.Osim toga što služi za čistoću-ličnu higijenu, tu je mesto za veš mašinu i sušilicu.Često mislimo da nam je kupatilo čisto ali možemo sami napraviti grešaka, koji utiču na naše zdravlje.
Četkica za zube-ne treba držati i zatvoriti u kutiju jer vlažna sredina u futroli pogoduje mikroorganizmima.
Ne treba predugo koristiti isti peškir, mikroorganizmi živa u vlažnim peškirima, pa sa peškira prelaze na naše telo.Zato treba često menjati naročito ako pečkir delimo sa nekim.
Isti je slučaj i sa mrežicom, sundjerom za kupanje.Mesečno se menja 1-2 puta jer se i tu bakterije vrlo brzo razvijaju.
Ruke često treba prati i dovoljno dugo od 20-30 sekundi, trljati detaljno ruke jednu o drugu.To je najefikasnija stvar da sprečimo širenje infekcije.
Pod kupatila je mesto za mikroorganizme, zato treba često prati i koristiti papuče prilikom izlaska iz kade.
Sa šamponiranjem ne treba preterivati jer isušuje kožu, takodje ne treba svaki dan prati kosu dovoljno je svakih 10-tak dana.
Wc šolju treba prati sa rukavicom a ne golim rukama.Danas postoje razna sredstva za pranje sanitarija, umereno treba koristiti.
Zidne pločice treba bar 2 puta mesečno oprati, dezinfikovati sredstvima za sanitariju.

Izuvajte se na ulazu u kuću

izuvajte se na ulazu u kucuNa ulici se nalaze dobre i škodljive bakterije, prljavštine, toksini, životinjski izmet.Kada hodamo gazimo različite površine naročito sa podova javnih toaleta.Zato kada stižete kući, treba da se izuvate ispred ulaza u kuću, i da obučete kućne papuče.Ukoliko u kući nosite iste cipele što napolju, bakterije će se razmnožavati i naselti na pod.Potencijalni problemi su toksini i hemikalije kojima se tretiraju travnate površine, lako se unesu u kuću.Isto tako je i prljavština štetna naročito ako se u kući nalazi malo dete.Deca se igraju na podu sa igračkama koje često stavljaju u usta i zato treba voditi računa o higijeni kuće ili stana a naročito poda.

Multifunkcionalan korist sapuna

Multifunkcionalan korist sapunaSapunu nije samo mesto na lavabou ili u tuškabini, već ima bezbroj multifunkcionalan način korišćenja.Osim lične higijene može da se koristi kao osveživač fioka.Izaberite omiljen miris sapuna i stavite ga u fioku gde držite donji veš, čarape.Sapun se koristi kao odstranjivač fleka, isflekano mesto istrljati sapunom  ako treba ponoviti postupak.Sapun se koristi kao osveživač obuće, naročito leti kada noge više se znoje, tada ne morate da koristite sprejeve za osveživanje obuće.Umesto toga u svaku cipelu stavite po jedan sapun, ostaviti da odstoji preko noći i ujutru već možete koristiti.Sapun može biti lek protiv ujeda insekata.Ukoliko vas ujede komarac to mesto protrljati sa navlaženim sapunom.Sapun može biti jastuče za igle važi za one žene koje često šiju.Suv sapun uvijte u lepu tkaninu povezujte lepom trakom i jastuče je gotov, kada ne koristite igle držite zabodene u sapun.Može da se koristi ako se rajsferšlus zaglavi negde na haljini ili na pantalonama treba namazati zadnje strane zubaca, već ste savršeno uradili.Sapun se koristi kao sredstvo protiv insekata na cveću.Isprskati vodom od sapuna sa rasprašivačem.

Strana 1 od 10