Dnevni boravak svakako čini najvažniji dio stana, a kvalitetom njegove organizacije i uređenja, povećava se i kvaliteta stanovanja. Njegova funkcija je višestruka: aktivno odmaranje, druženje, rad i blagovanje. Funkcionalne cjeline su uglavnom raspoređene ovisno o navikama i načinu života njegovih korisnika.

U kućama i većim stanovima se prostor dnevnog boravaka obično raščlanjuje na zasebne cjeline za odmor, rad, hobby, blagovanje, a prostor se dijeli pregradama ili elementima namještaja. Vrlo često su sve ove funkcionalne cjeline sjedinjene u jednom prostoru.

Položaj dnevnog boravka u stanu ili kući bi trebao biti takav da osigurava kratku i preglednu vezu na ulaz stana, vezu s komunikacijskim prostorom i preko njega s ostalim prostorima, kratku vezu s kuhinjom, koja može biti ostvarena preko pulta ili predprostora, komunikaciju s vanjskim i otvorenim površinama kao što su lođe, balkoni, terase i vrtovi te osigurati dobru zaštitu od hladnoće, buke, pogleda i prevelike insolacije.

Najbolja orjentacija dnevnog boravaka je južna ili jugozapadna, dok je jugoistočana nešto lošija, ali još uvijek preporučljiva. Prostor može biti osvjetljen jednostrano ili dvostrano čime se povećava njegova kvaliteta. Raspred i veličina prozora ovise o samoj organizaciji i oblikovanju objekta, stranama svijeta, okolišu objekta itd. U svakom slučaju, površina ostaljenog dijela ne bi trebala biti manja od 0,25% podne površine dnevnog boravka.

 

 

Umjetna rasvjeta bi trebala biti riješena centralnom i direktnom rasvjetom, koja omogućava osvjetljenje točno određenih dijelova prostora ili ploha. Za postizanje ugodne atmosfere idealno je postaviti i indirektnu rasvjetu. Bitno je organizirati različite vrste rasvjete u prostoru, jer njihovom međusobnom kombinacijom možete mijenjati ambijente ovisno o potrebama i raspoloženju te prostoru dati više različitih karaktera. Tako ćete na jednostavan način uljepšati i povećati kvalitetu dnevnog boravka.

Izvor:interijernet.hr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.