Sve_zamke_centralnog_grejanjaOsećate se pospano, umorno, a imate i simptome nazeba: zapušen nos, promuklost, isušenu kožu… Smanjite termostat i ublažite tegobe koje uzrokuje centralno grejanje

Budite se umorni i iscrpljeni iako ste spavali 7-8 sati? Osećate manjak energije? Nemate dovoljno koncentracije ili ste napeti?
Imate i probleme sa disanjem, promukli ste, koža vam je vrlo suva, pecka i zateže, a ujutro se budite suvih usta… To nisu prvi znaci nazeba nego su to posledice zagrevanja stambenih i kancelarijskih prostorija. Iako zima ima mnogo svojih čari, intenzivno zagrevanje prostora u kojem boravimo često skriva brojne zamke i uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Peckanje i zatezanje

Suv vazduh i relativna vlažnost vazduha zbog centralnog grejanja smanjuju se na izuzetno niski procenat (čak ispod 20 %), što može biti opasno za vaše zdravlje. Tada su najviše ugroženi disajni organi, a posledice sušenja sluzokože sinusa, nosa i ždrela posebno intenzivno osećate ujutro, kada se probudite suvih usta i grla. Zapušen nos je vrlo česta pojava. Ona nastaje zbog otečene nosne sluzokože koja sprečava prolaz vazduha, a to je način na koji se organizam brani od napada virusa nazeba.Dolazi i do otežanog disanja.
Isušena nosna sluzokoža podložnija je zapaljenjima pa je važno njeno ovlažavanje, najbolje preparatima na bazi izotonirane i steriliziovane morske vode. Prohodnost nosa posebno je važna kod novorođenčadi, koja se zbog zapušenog nosa često budi tokom noći. Kao posledica suvog vazduha javljaju se i zapaljenje sluznice ždrela, gušobolja, praćeni neprijatnim peckanjem, crvenilom i bolovima pri gutanju, a neretko i promenama na glasnicama, uz promuklost, sve do gubitka glasa.

U poslednjih deset godina udvostručio se broj osoba sa problemima suvog oka

Suvo oko, isušena koža…

Dim, reflektori, klima uređaji, centralno grejanje, zračenje kompjutera, vetar… samo su neki od uzročnika bolesti suvog oka.
To je poremećaj suznog filma uzrokovan nedostatkom suza ili njihovim obilnim isušivanjem, što uzrokuje oštećenje očne površine. Poremećaj je praćen osećanjem nelagodnosti i peckanja.
Hladnoća, vetar i centralno grejanje istovremeno uzrokuju određene promene i na zaštitnom hidrolipidnom omotaču kože, zbog čega se javljaju različite neprijatne senzacije, na primer povećana osetljivost, zatezanje, svrab, perutanje, hrapavost i crvenilo. Navedeni simptomi postaju još izraženiji ako je koža i inače suva i osetljiva.

Tegobe ublažavaju ovlaživači
•  Curenje i začepljenost nosa ublažiće kapi za nos. Ukapavajte ih u ležećem položaju,  zabačene glave. Efikasni su i sprejevi koji se mogu primeniti u stojećem položaju.
•  Topli napici i pastile za grlo ublažiće neprijatne simptome.
•  Očni ovlaživači, odnosno veštačke suze, kapaju se nekoliko puta na dan u donji kapak (važno je paziti da vrh bočice
ne dodiruje površinu oka).

Značaj negativnih jona

Oštećeni hidrolipidni film omogućava prodiranje štetnih ili nadražujućih materija u kožu. Posledice su ne samo oštećenja vidljiva na površini kože, posebno na licu, nego i u njenim dubljim slojevima. Osetljiva suva koža posebno je ugrožena i ima veće predispozicije za pojavu crvenila, iritacije i bora.
Lekari, međutim, upozoravaju da nije samo centralno grejanje krivac za takve tegobe nego su to i razni uređaji i materijali koji nas okružuju – sintetički podovi, kućni aparati, električni uređaji, kompjuteri, mobilni telefoni, visokonaponski vodovi i trafostanice, klima uređaji – sve ono što dramatično smanjuje količinu važnih negativnih jona.
Negativni joni osnažuju i obnavljaju naš imuni sistem, povećavaju energiju i ublažavaju dejstvo stresa.
Oni poboljšavaju budnost i koncentraciju tokom dana, dok noću omogućavaju dubok i kvalitetan san. Brojna istraživanja pokazala su da bi u vazduhu, a posebno u zatvorenim prostorijama, trebalo da bude minimalno 1.000 negativnih jona/cm³, kako bismo izbegli zdravstvene smetnje i loše raspoloženje. Ako želite da sačuvate koncentraciju, dobro raspoloženje i zdravlje, neophodno je dodavati negativne jone na veštački način, što ćete postići pomoću jonizatora vazduha. Jonizator proizvodi negativno nabijene jone u velikim količinama, kojih u zatvorenim prostorijama uveliko nedostaje. Neposredno posle uključivanja jonizatora možete osetiti da se kvalitet vazduha u prostoriji iznenada poboljšao.

Jonizator čuva naše zdravlje i ublažava umor

Važnost negativnih jona

Istraživanja dokazuju da se naši krvni sudovi opuste u prostorijama u kojima ima dovoljno negativnih jona. Zbog toga se stabilizuje krvni pritisak i srce je manje opterećeno. Broj otkucaja srca i broj udisaja se uravnotežuju, a i štitna žlezda bolje funkcioniše. Automatski se poveća količina kiseonika u krvi, a samim tim i prokrvljenost mozga, pa je bolja koncentraciju i razmišljanje, manji je umor. Osim toga, negativni joni podstiču lučenje hormona serotonina u mozgu, što nas čini srećnima i podiže naše raspoloženje. Jonizator nije osveživač vazduha i u prostorijama ne osećamo bolji i lepši miris, već postaje energetski obogaćen i lagan. To doprinosi povećanoj radnoj sposobnosti i boljem raspoloženju. Jonizator stvara okruženje u kojem se osećamo vitalnije, veselije i zdravije.

Sluzokožu nosa vlažite morskom vodom

Termostat na niskoj temperaturi

•  Centralno grejanje isušuje vazduh i istovremeno „uzima“ vlagu iz kože, zato stavite termostat na što nižu temperaturu. Postavite posudice sa vodom blizu radijatora da posluže kao prirodni ovlaživači, a ako je vazduh veoma isušen, okačite vlažne peškire.
•  U prostoriju u kojoj boravite unesite biljke kojima je potrebno svakodnevno zalivanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.