voda-i-sapunZa odbranu od zaraznih bolesti, treba da se poštuje osnovna pravila higijene.Sredina gde živimo puno je mikroba uključujući svoj dom, prodavnicu, javni prevoz, korpe u samoposlugama, hrana i voda.Većina je neškodljiva za naš organizam, a postoje i oni koji se razmnožavaju i postaju opasni.Unutar ljudskog organizma postoje mikroorganizmi sa kojima živimo normalno, čine bakterijsku floru, pa čak su i korisne.Medjutim moramo se čuvati klice, koje izazivaju bolest ili infekciju.Zato treba da se pridržavamo osnovnih higijenskih pravila.Nekoliko infekcija koji nastaju zbog loše higijene i najbrže se šire:
-Nazeb, grip, prehlada su kapljične infekcije uzročnik je rinovirus.Tako se prenosi i gripa tipa A, B, C. Izaziva bol u mišićima, razne tegobe disajnih puteva, temperaturu.
-Zapaljenje pluća izazivači su hemofilus influenca, pneumokok, meningokok.Česta je bolest kod pada imunog sistema, starije osobe, koji može da se prenosi direktnim kontaktom.
-Gastroenteritis crevne tegobe uzročnik je Rotavirus, naročito kod dece se manifestuje sa povraćanjem, prolivom i temperaturom.Prenosi se dodirivanjem predmeta, stavljanje ruke u usta.
-Enterokolitis (zapaljenje tankog i debelog creva) Ešerihija koli živi u crevima i čini bakterijsku floru.Ukoliko dospe do sluzokože debelog creva uzrokuje infekciju sa bolovima, grčevima, prolivom i temperaturom.

-Salmonela nastaje-salmoneloza iz roda salmonela, bakterija koji napada želudac i creva, manifestuje se prolivom i povraćanjem, stomačnim tegobama i temperaturom.Zato poreklo namirnica je vrlo važna jer se nalazi u jajima, mesu, nepasterizovanom mleku gde je važna termička obrada.
Zarazne bolesti su mnogobrojne, važno je poštovanje higijenskih normi jer mogu da se prenose:
*Vazdušnim putem u dodiru sa mikročesticama.
*Oralnim putem, prljavih ruku, zaražene hrane ili vode, neoprano voće i povrće.Najbolje je prati u vodi sa sodabikarbonom jer poseduje antimikrobno dejstvo.
*Direktan dodir prljavih površina (hepatitis)
*Seksualnim putem, često menjanja partnera bez zaštite.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.