Ne miriše, ali ga svi vole
Dan i noć je veoma popularan i rasprostranjen u našim krajevima. Najčešće je u kombinaciji svetlije i tamnije plave boje, pa mu je otuda i ime. Cvetovi su različite veličine, od minijaturnih do gigantskih. Zajedničko svim vrstama je da su bez mirisa, da bujno cvetaju i da mogu biti jednobojni ili različitih kombinacija široke lepeze intenzivnih boja. Biljka je otporna na vremenske uslove, uspeva na sunčanim i polusenovitim mestima. Da bi bujno cvetala, ova biljka zahteva bogato zemljište. Ne sme se previše zalivati, ali zemlja mora da bude uvek umereno vlažna. Sade se u leje, žardinjere i viseće saksije.
Perene su uvek u modi
Ako to niste već uradili, sada perene izvadite iz zemlje, razdelite ih i posadite na drugo mesto. Razlikuju se po visini, veličini i obliku lista, veličini i boji cveta, ali i po vremenu cvetanja. Visina im se kreće od nekoliko centimetara do preko dva metra. Cvetovi su svih boja sunčevog spektra, uključujući i belu, a vreme cvetanja, zavisno od vrste, od snega do snega. Niske perene redovno orošavajte, u rano jutro ili uveče.
Hortenzije su baštenske kraljice
Ovia žbunasta biljka je cenjena zbog raskošnih loptastih cvetova čija se boja menja u zavisnosti od sastava i kiselosti tla, i to od plave i ljubičaste do ružičaste i crvene. Samo kod belih sorti hortenzija boja ne zavisi od tla jer uvek ostaju bele. U kiselom tlu, 4–5 pH, cvetovi će biti plave boje, a u manje kiselom do neutralnom, 5,5 – 6 pH, ružičaste i crvene boje. Ako želite da vaše plave hortenzije zadrže tu boju ili da ružičaste pretvorite u plave, jednom do dva puta mesečno u vodu za zalivanje dodajte stipsu. Najbolje uspevaju na polusenovitim i vlažnim mestima. Žbun visine 30–40 cm u rasadniku „Pistoia Piante“ košta 1.850 dinara.
{gallery rows=2 cols=3}cvece1{/gallery}
Erika neumorno cveta
Kaluna ili erika cveta u beloj, roze ili ljubičastoj boji od kraja avgusta do kraja oktobra. Ona može da prezimi bez zaštite. Dobro uspeva na suncu i u polusenci, a zemlja na kojoj raste treba da bude kisela, plodna i dobro propusna. Dok cveta, đubrite je kiselim đubrivom na svake dve nedelje. Tokom leta je redovno zalivajte.
Ladolež je kosmopolita
Cveta od juna do septembra. Potrebno mu je jako puno sunca samo u jutarnjim časovima. Đubrite ga svakih deset dana tečnim đubrivom za cvetnice, a zalivajte svaka dva do četiri dana, zavisno od temperature. Humus u koji se sadi treba uvek da bude vlažan. Ova skromna vrsta je pravi kosmopolita jer je ima u celom svetu.
Mediteran na terasi
Aromatične biljke su raj za sva čula. Osim što je lepa i mirisna, lavanda tera komarce i čini leto na terasi prijatnijim. Lepo se bokori i brzo širi, voli jako sunce i ne traži mnogo vode. U pomenutom rasadniku mala sadnica košta 310 dinara, a lopta veličine 30–40 cm 2.850 dinara. Ima i onih velikih bokora lavande, poput piramida, ali oni su i po nekoliko hiljada dinara. Mirisni ruzmarin ima divne ljubičaste cvetove i voli sunce. U istom rasadniku ruzmarin veličine 20–30 cm košta 910 dinara, a dekorativna majčina dušica u loptici prečnika 20 cm košta 310 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.