Nije, naravno, loše imati hiljadu ili više evra za preuređenje stana, ali ako ih nemate, ne očajavajte. Sa mnogo manje novca vaša kuća poprimiće nov izgled, uz dobru volju i nekoliko zanimljivih ideja.
Nakon nekoliko godina života u istom prostoru, sve se čini pomalo dosadnim. Manjim zahvatima svake godine možete da osvežite svoj dom, ali pre samog preuređenja analizirajte šta je to što biste prvo želeli da promenite. Ne pokušavajte da po svaku cenu svoj stambeni prostor uredite baš kao vaš komšija ili prijatelj jer prostor u kome živite treba da bude uređen prema vašim potrebama i mogućnostima. Skupi materijali ili pojedinačni komadi nameštaja koje viđate kod drugih mogu biti nadomešteni jeftinijim i jednostavnijim elementima, koji će uz vaše maštovite ideje biti vrlo efektni.
PREKREČITE ZIDOVE
Promena boje zidova je bez sumnje najefektnija promena koju ćete izvesti brzo i jeftino. Pri tom, boje presudno utiču na veličinu prostora – od manjeg prave veći, a od većeg intimniji i prijatniji. Svetle boje povećavaju prostor, a tamne ga smanjuju, te će od vaše sposobnosti da se igrate kontrastima umnogome zavisiti krajnji rezultat. Ako sami krečite, obavezno nabavite osnovni alat, a kada je reč o bojama, najčešće se koriste poludisperzije ili disperzije. Pakovanje ovih boja od 25 litara košta od 950 do 1.400 dinara. U proseku za 10 metara kvadratnih potreban je litar boje. Takođe, za toniranje biće vam potrebna jedna ili dve bočice tonera po ceni od oko 100 dinara po bočici.
{gallery rows=2 cols=3}mojstan{/gallery}
PROMENITE RASVETU
Pravilna upotreba rasvete oplemeniće vaš radni i životni prostor. Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi čine pri opremanju stana jeste da neku prostoriju osvetle samo jednim tipom rasvete. Izbor najčešće pada na lustere ili plafonjere, ali pre nego što posegnete za novčanikom, trebalo bi da znate da diskretna svetlost podne ili stone lampe stvara daleko izraženiji osećaj topline nego direktna svetlost lustera. Takođe je važno da umesto cele prostorije osvetlite njene pojedinačne delove na osnovu aktivnosti koje se u njoj dešavaju. U uglove trpezarije stavite visoke lampe, na komode u dnevnoj sobi male stone lampe, a pored kreveta u spavaćoj sobi zidne lampe koje daju diskretnu, prigušenu svetlost.
PROŠETAJTE NAMEŠTAJ
Vaša dnevna soba izgledaće potpuno drugačije ukoliko samo promenite raspored nameštaja u njoj. Pre nego što krenete u akciju, sve lepo isplanirajte i izmerite, ali se držite i nekih osnovnih pravila: nemojte blokirati vrata i prozore, i pokušajte da vam što manje nameštaja stoji naslonjeno na zid. Efekat će biti još veći ukoliko kupite nove jastuke i presvlake za garnituru.
ROTIRAJTE TEPIHE
Ogromni tepisi koji se prostiru kroz celu sobu odavno su prevaziđeni, tako da u većini stanova caruju manji tepisi i staze. Em su lakši za održavanje, em ih lako možete šetati iz prostorije u prostoriju. Na primer, okrugli tepih iz trpezarije možete prebaciti u dnevnu sobu koja će automatski izgledati drugačije. Ukoliko se pak odlučite na kupovinu novih tepiha, birajte one nepravilnih oblika i modernih desena.
NAORUŽAJTE SE BILJKAMA
Prirodna lepota biljaka nezamenljiva je u dodavanju živosti i vesele atmosfere bilo kojoj prostoriji. Najbolje od svega je što biljke nisi ni skupe, a pelcer čak možete tražiti i od komšinice. Obiđite nekoliko cvećara i pokušajte da zamislite kako bi se neke od tih biljaka uklopile u vaš stambeni prostor. Konsultujte iskusne cvećare koje su biljke najlakše za odgajanje i održavanje, pa se prema tome i odlučite za neku od njih. Za one koji planiraju da svojim biljkama posvete zaista malo vremena, preporučujemo da razmotre ponudu veštačkog cveća koje može da izgleda jednako efektno kao živo, a zahteva samo povremeno brisanje prašine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.