sta-se-krije-u-jastucimaSvi znamo da bi jastučnicu i posteljinu trebalo menjati često, ali kada ste poslednji put zamenili jastuk?
Direktor instituta „Sleep to live“ Robert Eksman otkrio je nekoliko zabluda i istina o jastucima. Izmedju ostalog, on kaže da bi jastuk trebalo menjati na šest meseci do dve godine, prvenstveno iz higijenskih razloga.
„Posteljina se često menja, a ljudi često pričaju i o dušecima koji izgube na čvrstini i kvalitetu, ali ista pažnja ne posvećuje se jastuku. Dok dušek ‘živi’ pet do deset godina, jastuk bi trebalo zameniti posle šest meseci, a najviše dve godine“, rekao je on za „WebMD“.
„U vašem jastuku krije se gomila štetnih stvari ili čak živih bića! Dok spavate, prirodna masnoća sa lica, ili slojevi kreme, prolaze kroz jastučnicu i ulaze u jastuk. Za njima stižu i mrtve ćelije sa površine kože, kao i prašina. U jastuku mogu da se nastane i grinje, koje se ne vide na prvi pogled a štetne su“, kaže dr Eksman.
Dakle, jastuk kojem je „prošao rok trajanja“ može dovesti do problema sa kožom kao što su akne, ali i alergija koje će svakako uticati na vaš san.

„Ukoliko patite od alergija ili respiratornih problema, i simptome najčešće osećate odmah nakon što ustanete, moguće je da su grinje krive. Nema potrebe za panikom, jer grinje ne prenose nikakve bolesti, ali ipak nisu društvo koje želite svake noći u svom krevetu“, dodao je Eksman.Ako spavate na stomaku ili leđima, za vas je idealan tanji jastuk, dok oni koji spavaju na strani moraju da potraže deblje varijante. Dobar jastuk će, kada legnete, ispuniti udubljenje između vaših ramena i glave i tako vam pružiti potrebnu podršku za dobar san.“Svaki put kada zamenite dušek, kupite i novi jastuk, jer će nov, čvrst dušek značiti da se veličina udubljenja izmedju ramena i glave menja, pa stari jastuk neće više biti dobar“, rekao je on.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.