jacintSa prvim danima proleća budi se priroda i cveće počinje da cveta, ukrašavajući naš vrt najraznovrsnijim bojama i čineći ga neodoljivo mirisnim. Prolećno sunce nas prosto mami da što više vremena provodimo van kuće, a cvetna bašta je idealno mesto za boravak na otvorenom. Međutim, neke vrste cveća, iako prelepih cvetova i mirisa, sadrže toksične materije koje su jako štetne za čovekovo zdravlje. Zato treba biti oprezan, jer određene vrste cveća su veoma opasne, naročito kada su u pitanju mala deca koja često vole da se igraju sa cvećem, da ga beru i probaju njegov ukus. U narednom tekstu navešćemo 10 najopasnijih cvetnih vrsta koje se gaje u našim vrtovima i parkovima. 

Narcis je višegodišnje cveće prepoznatljivo po cvetovima izuzetne lepote. Međutim, ova biljna vrsta sadrži štetne alkaloide, koji su najviše prisutni u lukovici biljke, pa treba strogo voditi računa da je deca ne stavljaju u usta. Dodirivanjem lukovice sa usnom dupljom ili njenim gutanjem javljaju se grčevi, dijareja, mučnina, jaka migrena, zamućenost vida. U nekim situacijama narcis može izazvati i otežani rad srčanog mišića. 

zumbul, cveće prepoznatljivog mirisa i prelepih boja, takođe ima otrovnu lukovicu. Kod osoba osetljive kože pri samom dodiru sa lukovicom mogu se javiti alergijske reakcije, a kod dece koja je zagrizu ili progutaju dolazi do pojave mučnine, povraćanja i groznice. 

Đurđevak je ukrasna biljka karakteristična po svojim belim i rozim cvetićima raskošnog mirisa. Međutim, kompletna biljka je toksična jer sadrži otrovne glikozide. Zato obavezno treba oprati ruke nakon svakog kontakta sa njom. Najopasniji deo đurđevka je cvet, jer je u njemu najveća koncentracija otrovnih heterozida koji negativno deluju na rad srca i dovode do mučnine, vrtoglavice, grčeva i bolova u usnoj duplji. 

Glicinija je biljka sa belim, plavim i crvenim grozdastim cvetovima jako prijatnog mirisa. Ali celokupna biljka je toksična jer sadrži opasne alkaloide koji mogu uzrokovati grčeve u stomaku, povraćanje, dijareju i dehidrataciju organizma. 

Naprstak ima prelepe bele, ljubičaste ili roze cvetove, pa zbog svoje lepote spada u najomiljenije cveće koje je široko rasprostranjeno u našim vrtovima. Međutim, ova dekorativna biljka je kompletno otrovna. Kod dece koja je konzumiraju dolazi do mučnine, snažnih alergijskih reakcija, grčeva, nesvestice. Naprstak takođe može izazvati i smetnje u radu srčanog mišića, a u najtežim slučajevima čak i srčani udar. 

Još jedna izuzetno dekorativna ali i jako otrovna biljka je oleander. Svi delovi ove zimzelene višegodišnje vrste sadrže toksične glikozine. Ove opasne materije dovode do srčane aritmije, poremećaja u cirkulaciji krvi, a najopasnije je gutanje lista biljke koje čak može biti i smrtonosno. 

Kala je opasna zbog visoke koncentracije kalijum oksalata koji kompletnu biljku čini otrovnom. Najopasniji je list biljke, jer kontakt sa njim dovodi do pojave osipa i oteklina na koži, a njegovo konzumiranje izaziva povraćanje, dijareju, otekline u usnoj duplji i grlu a samim tim i gušenje. 

foto pixabay.comAlpska ruža (rododendron) sa krupnim loptastim cvetovima bele, plave, crvene ili ružičaste boje je biljka jedinstvene lepote, jedan od najlepših ukrasa svakog vrta u kome se gaji. Ti cvetovi su, međutim, jako opasni, pa treba paziti da ih mala deca ne stavljaju u usta. Njihovo konzumiranje dovodi do mučnine, povraćanja, vrtoglavice, otežanog disanja i poremećaja ravnoteže. 

Prelepe krupne cvetove raznih boja ima i hortenzija, zbog čega se veoma često gaji u baštama. Ukoliko je imate u vrtu, morate biti jako, jako oprezni, jer je izuzetno opasna po zdravlje i ubraja se u najotrovnije biljke. Osetljive osobe ne bi trebalo ni da je orezuju, pošto pri tome može doći do jakih alergijskih reakcija na koži, a ukoliko se bilo koji zeleni deo biljke konzumira, čemu su deca često sklona, javlja se jaka mučnina i intenzivno znojenje. 

Poslednja opasna biljka na ovoj našoj listi je jesenja ruža (hrizantema). Toksične materije koje ona sadrži izazivaju alergijske osipe i jak svrab kože. Koliko je ova biljka otrovna svedoči i podatak da od nje beže zečevi i glodari, zbog čega je poljoprivrednici često koriste za zaštitu svojih povrtarskih kultura. 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.