Šta piti kafu ili čaj?Za energično jutro motivaciju mogu pomoći oba napitka.
Kafa je napitak sa prepoznatom aromom i ukusom.Služi se toplo ili hladno.Postoji više vrsta kafe: turska, espreso, instant, irska, kapućino.Kafa je zdrav napitak za srce i krvne sudove, metabolizam, ako se uzima u umerenim količinama.Kofein daje potrenu energiju, poboljšava kognitivne sposobnosti, pamćenje, izdržljivost, bolje funkcionisanje mozga.Espreso kafa jedna šoljica može imati od 40-100 mg kofeina, dok instant kafa sadrži od 35-120 mg kofeina.Sadržaj kafe zavisi od proizvodjača, vrste kafe i načina spremanja.Kafa daje potrebnu energiju, utiče na produktivnost i koncentraciju, ali može biti štetna ako se pije u preteranim količinama.
Za dnevni unos kofeina za odraslu osobu je do 300 mg, veći unos prouzrokuje insomniju, nervozu razdražljivost, mišićni tremor, lupanje srca, probavne tegobe.Razna ispitivanja dokazuju da umereno konzumiranje kafe 2 ili 3 puta dnevno može imati dugoročne pozitivne zdravstvene posledice.Može da smanji rizik od Alzheimerove, Parkinsonove bolesti, uticaj na kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od moždanog udara.
Kafa je blago kisela PH 5,0-5,1 bogat je antioksidansima koji mogu sprečiti ili usporiti razvoj neke bolesti.Izvor je aminokiselina, proteina, kalijuma, magnezijuma, sumpora fosora.Za mnoge od nas kafa je mnogo više od običnog pića-nazaobilazni deo našeg budjenja, poseban ritual bez čega ne možemo zamisliti dan.
Kofein stimuliše CNS, Povezan je sa adenozin receptorima u mozgu.Telo luči veću količinu adrenalina i dovodi do oštrijeg vida i nivo seratonina počinje da raste.Veća količina kofeina podstiče stvaranje želudačne kiseline.
Čaj:može da nas pripremi za radni dan koji je pred nama.Odličan je napitak koji će nas učiniti ugodnim.Može da se pije ujutro ili uveče.Postoje razne vrste biljnih čajeva koji su dobri za hidrataciju.Puni su antioksidansima, niskokalorični osvežavajući napici, koji imaju brojna lekovita svojstva.Naročito se setimo kada smo bolesni.
Čajevi imaju analgetsko, antiinflamatorno, antomokrobno, antispazmolitičko, antiseptičko, antiviralno, smirujuće dejstvo.
Sadrže etarsko ulje koji imaju dosta tanina pa se koristi protiv dijareje i crevnih parazita.Poboljšava apetit, normalizuje metabolizama, služi za umirenje, ublažava upalu mokraćnij puteva.Možemo nabrajati tabelu raznih čajeva koji imaju lekovito svojstvo: nana, šipak, zeleni čaj, kamilica, žalfija, majčina dušica, lipa, uva, beli slez, kantarion, crni čaj, matičnjak, hibiskus i još mnogo drugi lepi čajevi sa dobrom aromom.
Pitanje glasi-Šta piti?
Oba napitka imaju dugotrajne pozitivne efekte samo treba paziti koliko ga pijete-koliko kofeina dnevno unosite u organizam.Izbegavati unos konfeinskih napitaka pre spavanja jer može doći do nedostatka sna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.