Uloga funkcionalne hraneOsnovna uloga funkcionalne hrane je da obezbedi dovoljno hranljivih materija i energiju za organizam, zatim na sprečavanje bolesti i poboljšanje odredjenih stanja organizma.Pored nutritivnih funkcija smanjuje rizik od hroničnih oboljenja.Funkcionalna hrana sadrži bioaktivna jedinjenja, pomoću ove hrane postižemo preventivni i terapeutski efekat.Vrlo je cenjen u Dijetetici i Nutricionizmu, kao hrana i lek u isto vreme.Ove namirnice se koriste kod propisivanja svih dijeta od redukcionih do medicinskih.Ima široku primenu u industriji hrane.Komplementarna i sinergična sa svim medikamentoznim i fitoterapijama.Koristi se kao obrok i terapija.Funkcionalnu hranu uzimaju mladi i stari, zdravi i bolesni.Može da predstavlja doručak, užinu i večeru.Koristi se u svežem ili u preradjenom obliku, gde mogu da se dodaju i druge komponente npr. vitamini, minerali, dijetalna vlakna.
Nekoliko primera funkcionalne hrane:
-likopen iz crvenog povrća (paradajz, lubenica), smanjuje rizik od karcinoma prostate.
-vitamini i antioksidanti u voću jačaju imunitet, sprečavaju slobodne radikale.
-probiotici, perbiotici i kalcijum iz jogurta, kefira i drugih mlečnih proizvoda popravlja varenje i uspostavlja mikrofloru u crevima, poboljšava zdravlje sistema za varenje i sprečava osteoporozu.
-flavonoidi u citrusima i povrću neutrališu slobodne radikale i snižavaju rizik od karcinoma.
-lutein iz zelenog lisnatog povrća sprečava gubitak vida kod starijih osoba.
-Omega3 masne kiseline iz ribe smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšava mentalne funkcije i vid.
-dijetalna vlakna ječam, mekinje, ovas, pšenica smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma debelog creva, snižava holesterol.
Funkcionalnu hranu treba jesti u pravilno rasporedjenim obrocima.Ova hrana može biti čvrsta u obliku energetskih pločica, praškasta i zrnasta kao i tečna u obliku šejkova i napitaka.

PODELI
Prethodni tekstJabuka na dan
Sledeći tekstReform torta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.