Uloga funkcionalne hraneOsnovna uloga funkcionalne hrane je da obezbedi dovoljno hranljivih materija i energiju za organizam, zatim na sprečavanje bolesti i poboljšanje odredjenih stanja organizma.Pored nutritivnih funkcija smanjuje rizik od hroničnih oboljenja.Funkcionalna hrana sadrži bioaktivna jedinjenja, pomoću ove hrane postižemo preventivni i terapeutski efekat.Vrlo je cenjen u Dijetetici i Nutricionizmu, kao hrana i lek u isto vreme.Ove namirnice se koriste kod propisivanja svih dijeta od redukcionih do medicinskih.Ima široku primenu u industriji hrane.Komplementarna i sinergična sa svim medikamentoznim i fitoterapijama.Koristi se kao obrok i terapija.Funkcionalnu hranu uzimaju mladi i stari, zdravi i bolesni.Može da predstavlja doručak, užinu i večeru.Koristi se u svežem ili u preradjenom obliku, gde mogu da se dodaju i druge komponente npr. vitamini, minerali, dijetalna vlakna.
Nekoliko primera funkcionalne hrane:
-likopen iz crvenog povrća (paradajz, lubenica), smanjuje rizik od karcinoma prostate.
-vitamini i antioksidanti u voću jačaju imunitet, sprečavaju slobodne radikale.
-probiotici, perbiotici i kalcijum iz jogurta, kefira i drugih mlečnih proizvoda popravlja varenje i uspostavlja mikrofloru u crevima, poboljšava zdravlje sistema za varenje i sprečava osteoporozu.
-flavonoidi u citrusima i povrću neutrališu slobodne radikale i snižavaju rizik od karcinoma.
-lutein iz zelenog lisnatog povrća sprečava gubitak vida kod starijih osoba.
-Omega3 masne kiseline iz ribe smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, poboljšava mentalne funkcije i vid.
-dijetalna vlakna ječam, mekinje, ovas, pšenica smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, karcinoma debelog creva, snižava holesterol.
Funkcionalnu hranu treba jesti u pravilno rasporedjenim obrocima.Ova hrana može biti čvrsta u obliku energetskih pločica, praškasta i zrnasta kao i tečna u obliku šejkova i napitaka.

PODELI
Prethodni tekstJabuka na dan
Sledeći tekstReform torta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here