Počinje alergija na polen traveTegobe alergičnih se nastavljaju,samo se menja vrsta alergena koji ih izaziva. Protekle nedelje izmereno 7.800 alergena od 12 vrsta drveća po jedinici vazduha.
KONCENTRACIJA čestica polena breze, javora, duda, jasena i vrbe u vazduhu protekle nedelje bila je na maksimumu. Svakodnevno je mereno između 200 i 500 čestica alergenog polena po jedinici vazduha, dok je dozvoljena granica – 30. Ipak, trećina stanovništva koja ima alergiju može da „odahne“, jer se, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, tokom naredne nedelje očekuje opadanje količine čestica polena u vazduhu.
Samo u Beogradu je zabeleženo 7.800 polenovih zrna za celu nedelju. Ovakvu koncentraciju izazvalo je 12 različitih vrsta drveća.
– Uz pomoć uređaja za merenje polena u vazduhu, izmerena je 10-15 puta veća koncentracija od graničnih vrednosti. Prethodne dve nedelje bile su najkritičnije. U maju će prestati emitovanje polena drveća, ali će se pojaviti poleni trave i korova kao novi alergeni – kaže, za „Novosti“, Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac grupe za praćenje alergenog polena.
Prema rečima doktora Rajice Stošovića, imunologa i alergologa Kliničkog centra Srbije, vrednosti veće od 30 polenovih zrna po jedinici vazduha predstavljaju problem za osetljive osobe, koje mogu da osete razne tegobe, poput otežanog disanja, pa čak i gušenja. Prethodnih dana neprijatnosti su osećali čak i oni koji inače ne pate od polenske alergije.
– Glavni simptomi su kijanje, svrab u nozdrvama, kašalj, slabost, nesanica, „šištanje“ u grudima… To treba shvatiti ozbiljno i lečenje započeti na vreme, kako se stanje ne bi pogoršalo i efekat terapije izostao – kaže dr Stošović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.