Bundeva je zimsko povrće jer sezona počinje na jesen, završava se pred kraj zime.Neki ga zovu kraljicom jesenja ili crvena tikva.Ima više vrsta najpoznatiji su muskatna i hokaido.Muskatna bundeva je duguljasta narandžaste boje, podseća na oblik tamburice i najbolji ukus ima kada se peče.
Hokaido isto ima narandžastu boju, loptastog oblika, najbolje je kada se kuva a ukus podseća na kesten.Sadrži 10% semenke.Nutritivna vrednost je velika a meso bundeve sadrži niz lekovitih sastojaka od A i C još sadrži B kompleks vitamina, folnu kiselinu, niacin ugljene hidrate, malo belančevina i masti.Od minerala su značajni kalijum, fosfor, kalcijum gvoždje i dosta oligoelemenata i mikroelemenata zatim pektin, celulozu i biljna vlakna.
U bebinu ishranu se uvodi od šestog meseca, pomešano sa drugom povrćem.
Najmanje nutrijenata gubi kuvanjem i pečenjem.Koristi se za pripremu raznih jela, umaka, nadeva, soka, kolača.
Bundeva je prirodan lek za oči jer sadrži puno A vitamina, ujedno je korisno za zdravlje kože, kostiju i za zube.Smanjuje krvni pritisak i holesterol jer sadrži i fitoestrogene i poboljšava san.Štiti srce od raznih bolesti ima veliki uticaj na imunitet.
Seme bundeve preporučuje se trudnicama, dojiljama, starim osobama i muškarcima sa bolesnom prostatom.Bundevu mogu jesti i dijabetičari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.