Šta se dešava kad skoči adrenalin?Arenalin ili drugi naziv epinefrin se luči iz nadbubrežne žlezde zajedno sa hormonom kortizolom pokreće niz reakcija organizma karakterističan za stres zato se nazivaju i stresni hormoni.Adrenalin krvnim putem dospeva do gotovo svih organa gde se vezuje za receptore i ostvaruje svoju funkciju.Ovaj hormon se luči kao odgovor na bilo koji vid stresa.
Stresni dogadjaji remete unutrašnju ravnotežu organizma, ali se odredjenim mehanizmima ravnoteža ponovo se uspostavlja.U CNS neki neuroni oslobadjaju adrenalin kao neurotransmiter.
Pojačanom sekrecijom adrenalina nastaju sledeće promene:ubrzan rad srca, povećanje snage srca, suženje krvnih sudova (vazokonstrikcija) perifernog tkiva ali i proširenje (vazodilatacija) krvnih sudova srca, mozga, mekih mišića, širenje bronhija, stvaranje toplote, razgradnja glikogena i povećanje koncentracije glukoze u krvi, razgradnja masnog tkiva, proširenje zenice (midrijaza).Adrenalin priprema organizam za borbu.
Neke osobe su adrenalinski zavisnici.To su većinom hiperaktivni ljudi, stalno su u pokretu za novim i većim uzbudjenjima koje će aktivirati potrebnu dozu adrenalina u organizmu.Takve osobe ne mogu živeti normalnim životom jer njihov organizam zahteva veću i češću dozu adrenalina, da bi su normalno funkcionisale.
Adrenaliske zavisnike odlikuje se bavljenjem ekstremnim sportovima, koji bi za običnog čoveka predstavljelo igranje sa životom.Tu spadaju osobe skakanje opasnih litica, penjanje uz visoke strmne stene, padobranstvo, rafting itd.
Izlaganjem stresogenim situacijama može opterećivati nadbubrežne žlezde i nakon toga nastaje smanjeno lučenje adrenalina koje se karakteriše kao insuficijencija sa raznim simptomima:umor, vrtoglavica, niska tolerancija na stres, problemi sa koncentracijom i pamćenjem, nesanica, hipoglikemija, učestale prehlade i oboljenje respiratornih organa.
Za uspostavljanje normalno lučenje adrenalina moramo preduzeti sledeće korake:
*ne treba se opterćivati
*odvojiti vreme za odmor
*spavati 8-9 sati dnevno
*izbaciti iz upotrebe alkohol, duvan i kofein
*uz redovan trening obezbediti zdravu ishranu
*izabrati tehniku za relaksaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.