Šta treba znati o fitinskoj kiselini?Fitinska kiselina poznat kao inozitol-6-fosfat, a soli kao fitati, koji ometaju apsorbciju hranljivih materija, ali imaju i povoljno delovanje po zdravlje a njeni nepoželjni efekti, lako mogu umanjiti.
Fitinska kiselina se nalazi u žitaricama to su:kukuruz, pšenica, pirinač, zob, raž, ječam.Nalazi se u leguminoze to su zapravo mahunarke:pasulj, grašak, boranija.Orašasti plodovi isto sadrže fitinsku kiselinu to su: kikiriki, brazilski orah, badem, indijski orah, makadamija orasi, pistacija, pinjoli.Možemo još ubrajati razne semenke: soja, lan, susam, suncokret, uljana repa, u manjem količini se nalazi u korenastom povrću i gomoljastim biljkama.
Fitinska kiselina je antinutrijent tj.sprečava da telo apsorbuje minerale tako se vezuje za cink, gvoždje, magnezijum, fosfor, bakar i kalcijum i tako je manje dostupan za organizam.
Ali to uopšte ne znači da treba izbegavati inače zdrave namirnice bogate fitinima.Primera radi ako za doručak konzumirate integralne žitarice-fitate, koji on sadrži možda će umanjiti apsorpciju minerale tokom doručka, ali neće uticati na sledeće obroke.
Zdravstvene koristi od fitinske kiseline su utvrdjene naučnim istraživanjima.
Dobar antioksidans pošto se vezuje za gvoždje sprečava generalisanje radikala i suzbija oksidaciju.
Antiinflamatorno dejstvo-antioksidansno svojstvo doprinosi sprečavanje upale u telo.
Snižava holesterol-namirnice bogati fitinima smanjuju nivo lipida u serumu (krvi) i u jetri nivoe LDL holesterola i triglicerida iz jetre u ukupne nivoe holesterola.
Sprečava stvaranje kamena u bubregu-fitinska kiselina odigra značajnu ulogu u inhibiciji kristalizacije kalcijumovih soli.
Antidijabetesni efekat-smanjuje nivo glukoze u krvi kod dijabetičara.
Antikancerogeni efekat-fitinska kiselina igra značajnu ulogu u prevenciji raka, pomaže kontrolisanju rasta i napredovanja tumora.
Podstiče imunitet-zahvaljujući antioksidativnim delovanjem.
Nepželjno dejstvo fitinske kiseline može umanjiti iz obroka vitamin C,dodavanje limunovog soka salatama od voća i povrća.
Ako se redovno jedu namirnice fitinskom kiselinom više puta dnevno s vremena će se pojaviti nedostatak minerala u telu.Organizam prelazi u režim gladovanja za mineralima.
Ishrana bogata fitinskom kiselinom se ne preporučuje: trudnicama, anemičarima, hroničnim bolesnicima, veganima naročito treba da bude dobro izbalansirana količina gvoždja i fitinske kiseline.
FITAZA je enzim, koji neutrališe fitinsku kiselinu i oslobadja iz nje kao mineralni nutrejinti.
Ljudski organizam ne proizvodi dovoljno fitaze da bi se moglo redovno konzumirati velike količine namirnica bogatih fitinima.Probavni sistem nije prilagodjen za varenje zrna žitarica jer slabo ima ključni enzim fitazu.
Fitinska kiselina može se smanjiti potapanjem i klijanjem.Potapanje se vrši u običnoj vodi mlaka blaga kiselkasta voda najbolje neutrališe fitinsku kiselinu.Od kiseline se koristi limun ili sirće.Ako se potapa uveče seme odleže celu noć i ujutru se već vidi mala klica.Neutralizacijom fitinske kiseline omogućavamo našem organizmu da iskoristi sve minerale i vtamine B iz žitarica, mahunarke, semenke i orašastim plodovima.Njihova aroma postaje intenzivnija i lakše je za varenje.
Da rezimiramo:zašto je dobro potapati semenke mahunarke, žitarice i orašaste plodove?
-da uklonimo, umanjimo efekte fitinske kiseline
-da neutrališemo blokatore enzima
-da povećamo količinu posebno B vitamina
-da izvršimo prevenciju gubitka minerala zbog fitinske kiseline
-da neutrališemo toksine u crevima
Fitinska kiselina često se koristi u kozmetici kao što su serumi, kreme, losioni.Zbog antioksidativnog dejstva obnavlja se koža, i štiti od negativnih spoljnih uticaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.