Šta su saponini?Saponini su vrsta složenih glikozida.Nalaze se u biljkama, eteričnim uljima, mastima, alkaloidima i u smoli.
Naziv potiče iz latinskog „sapo“-sapun i njihovi vodeni rastvori, kada se promućka stvara se pena, koji posle izvesnog vremena nestaje.Dobro se rastvara u vodi.Pod dejstvom razredjene kiseline se razlaže na šećerni deo i na sapogenin.Saponini su otrovne za životinje koji nemaju postojanu temperaturu krvi ribe, zmije.
Saponini se dela na:
*steroidne saponine hemijska struktura je slična kao kod polnih hormona, sterolita, srčanih glikozida.Nalaze se u biljkama iz porodice mahunarki i krompira.
*triterpenski saponini-sapogeni ovih glikozida su triterpeni.Nalaze se u ženšenu, jagorčevini, bršljanu, divljem kestenu.Ovi saponini se koriste za proizvodnju sredstava za iskašljavanje.
Saponini sadrže različitu farmakološku i medecinsku upotrebu.Primenjuju se za lečenje iskašljavanja, antiupalno i protiv umora.Imaju antigljivično i antibakterijsko dejstvo.Štite biljke od prirodnih patogena.Imaju još i imunomodulatorno i antikancerogeno dejstvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.