Barista je naziv za vrhunskog poznavalaca kafeNapitak za uživanje-razbudjivanje pije se širom planete na različite načine.Rituali nas opuštaju, oslobadjaju od stresa i čine zadovoljstvo.Naročito ljubitelji kafe uživaju u prvom jutarnjem gutljaju ovog napitka.Neke osobe ne mogu da zamisle dan bez jedne, dve pa i više šoljice kafe.Ako ste pravi ljubitelj kafe, ne znači da će vam se sve vrste kafe dopadati.Značajnu ulogu igra jačina, aroma, pena i dobar odnos svih elemenata koji će učiniti uživanje.Tu igraju ulogu mnogo stvari treba posebno voditi računa o temperaturi, pritisku ako se uzima espresso kafa, tu pena treba da bude kompaktna zatim sa šećerom bez ili sa mlekom.
Zanimanje reč bariste potiče od italijanske reči, odnosi se na osobu koja priprema  služi kafu i vrhunski poznavalac kafe, mora poznavati poreklo, vrste kafe, prerade i način slaganja sa drugim ukusima i začinima-takodje i priprema razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih koktela sa kafom.
Predstavlja se jedna veština za baristu koji ima naziv „latte art“ to se odnosi na umetnost, ukrašavanje kafe penom od mleka tačnije na crtanje raznih ukrasa i sličica.
Postoji i medjunarodno takmičenje-svetsko prvenstvo bariste, koji se organizuje jednom godišnje u različitim državama.Takmičenje okuplja najbolje bariste iz Sveta.
Samo par reči o „latte art-u“ to je nova grana likovne umetnosti gde platno zamenjuje kafa-četkicu latijera a boju mleko i mlečna krema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.