Metoda fraktalnog crtanjaMetoda fraktalnog crtanja je projektovana tehnika ART terapije i koristi se u zadacima socijalne adaptacije i lečenja, kod emocionalnog stanja i fizičkog statusa osobe.To je dijagnostički sistem za korekciju i samokorekciju.Crtanje fraktala razvija kreativnost, strpljenje, koncentraciju, intuiciju, fleksibilnost i pomaže da uskladimo odnose sa okolinom.
Fraktalni crteži se rade zatvorenih očiju, i po tome ova jedinstvena metoda u svetu.Tada se ne oslanjamo na čulo vida, motorike-ruke (šake) se povezuju sa misaonim aparatom i na papiru dobijamo obrasce fraktalne mreže, koji za za svakog pojedinačnog čoveka individualni kao otisci prstiju.
Crtež se boji otvorenih očiju, izbor boja govori o trenutnom stanju crtača.Utvrdjeno je da pojedine boje povećavaju hormonalna lučenja, uvećavaju apetit, pomažu varenju, ubrzavaju srčani ritam, miruju reumatične bolove, doprinesu dobrom snu i deluju kao afrodizijak.
Svaka boja ima svoju odredjenu talasnu dužinu i zrači posebnu energiju.Fraktale mogu da crtaju svako bez obzira na godine, pol, stepen obrazovanja.Za ovo crtanje nije potrebno nikakvo likovno predznanje.Crtajući fraktala mi crtamo deo sebe.
Postoje nekoliko vrsta fraktala:
-dijagnostički i korekcijski fraktali-prvo se radi testiranje  unutrašnjeg stanja, zatim vrši se korekcija ispravljanje problema.
-grupni fraktali-crtaju se u paru, u svrhu poboljšanja odnosa
-fraktali u svrhu ispunjenja želja-crtaju se kada se radi na odredjenom problemu.
-umetnički fraktali-crtaju se zbog umetničkog izražavanja.
Za sve fraktale tehnika crtanja je ista sa zatvorenih očiju, a po završetku crteži se boje drvenim bojicama.
Boje dopiru kroz naše oči i time uzrokuju terapeutski efekat.Svaka boja ima drugačije delovanje.
Fraktalni crtež nije samo umetnost, to je duboki rad na sebi što je ekvivalent za meditaciju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.