Avokado je dar iz prirodeAvokado je egzotično tropsko voće zelenim plodovima i liči na kruške.Potiče iz Južne Amerike.Svrsta se u najzdravije namirnice, zbog niske energetske vrednosti-pogodan je za dijetalno ishranu.Bogat je u nutritivnoj vrednostima neki ga zovu i super hranom.Vrlo je hranljiv sadrži mnogo vitamina i minerala.
Od vitamina A,B, E, K, C a od minerala magnezijuma, gvoždja, cinka, fosfora, mangana, bakra, kalijuma.Bogat je vlaknima, oleinske kiseline, i antioksidanata.
Avokado vrlo je zdrav i ukusan pa se može uklopiti uz svaku hranu.Ima bogatu kermastu teksturu.Pozitivno deluje na srce i krvne sudove, smanjuje nivo holesterola, krvni pritisak i dijabetes.Vrlo je bitno što ne sadrži natrijum zato ima visok nivo folata (folne kiseline) što smanjuje rizik od moždanog udara i stvara bolje pamćenje i koncentraciju.Tokom letnjih meseci je pravo uživanje sa izvadjenim košticama uz nadev badema, suvog groždja i meda.
Može da se daje već bebici od 6 meseci uzrasta jer u ovom periodu su već potrebni prirodni ugljeni hidrati i masti.Pomaže razvoju mozga, rast kostiju, tkiva.
Priprema se sveže kao pire i može da se dodaje jabuka, banana, breskva zbog još lepšeg ukusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.