Malina je čuvar zdravljaMalina je poznata po svom popularnom nazivu „crveno zlato“ vrlo je ukusno ovo desertno voće sa punom antioksidanata i vrlo je zdravo.Plod može da se koristi u svežem ili smrznutom obliku, kao i za preradu soka, sirupa, vina, kompota, likera, džema, slatko, sladoled, marmelada, kandirano voće.
Koristi se u prehrambenoj industriji, medicini i kozmetologiji.
Voće sadrži šećer glukozu, fruktozu, saharozu, organske kiseline kao jabučna, limunska i salicilna, zatim etarsko ulje, vitamine B, C, E, K i tanine zatim u manjoj meri magnezijuma, gvoždja, kalijuma i bakra.Značajno je istaći elaginsku kiselinu što se nalazi u ovoj bobičastoj voći.Tradicionalna medicina preporučuje unos ovog desertnog voća u količini od 130 g. dnevno zbog toga što mnogo čini za zdravlje.Jača imunitet, normalizuje krvnu sliku, izbacuje peska iz bubrega, stimuliše rad creva, snižava holesterol, dobar je kod hipotireoze i prostate.Deluje preventivno za umnožavanje ćelije raka, snižava šećer jer aktivira pankreas da luči insulin.
Sok:od svežih malina okrepljuje organizam, naročito ako je prehladjen ili sa temperaturom.
Čaj:može da se pravi od osušenih plodova, koji se preliju sa vrelom vodom, ostaviti poklopljeno 20 minuta i služiti kod prehlade.
Osušeni listovi malina:koristi se u narodnoj medicini za ispiranje usne duplje, kod upale ždrela, čišćenje krvi i proliva.
Zbog bogatstva C vitamina i elaginske kiseline obezbedjuje hemijski i mehanički piling i služi kao sredstvo za čišćenje fleka na koži.Tada koža posta sjajna, zategnuta i vitalnija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.