kiselost i alkalnost organizmaU najnovije vreme sve se više ističe važnost da ishrana bude alkalna.Izbaciti namirnice koje čine naše telo kiselim, koliko je bitna PH vrednost.Za dobro zdravlje je potreban dobra hrana, voda, odmor, čist vazduh i veseli izgled.Ranijih godina su ljudi patili od kratkih infektivnih bolesti, dok danas čovečenstvo pati od hroničnih-degenerativnih bolesti tokom čitavog života.Značajno je da se povede računa o statusu PH vrednosti organizma.
Termin PH dolazi iz engleskog izraza „potential of hydrogen“, to je skraćenica za merenje zastupljenosti kiselih i baznih materija u bilo kojoj supstanci.
PH skala je naznačen od 0-14 jedinica.Ukoliko se naš organizam suočava sa ekstremno kiselim ili alkalnim sredinom, naš život je u opasnosti.
Kiselu reakciju stvaraju sledeće namirnice: konzervisana hrana, meso i preradjevine, šećer, belo brašno, aditivi, konzervansi, skrobne namirnice, poslastice itd.Osim hrane na PH balans ima uticaj stres.Ukoliko smo više od 25 minuta u konstantnom stresu naše telesne supstance se dovode u kiselo stanje.
Prevelika alkalnost ugrožava organizam.Ovo je povezano sa manjkom kalijuma i može da vodi do taloženja kalcijuma poput arterijskih deformacija i malih kamenčića.Nedostatak stomačne kiseline dovodi do slabog varenja proteina i apsorpcije minerala, porast bakterije u stomaku što izaziva stomačne probleme, podrigivanje i loš zadah.Naročito se javlja kod onih osoba koji se stanlno prejedaju.
Da organizam bude u balansu treba dobro sažvakati hranu najmanje 18-35 puta, jer pljuvačne žlezde luče stvari koje daju baznu reakciju svakom zalogaju.Za vreme žvakanja mozak preko sluzokože krvi dobija informacije o strukturi hrane što pojedemo.Dobro je svakom obroku dodati lisnato zeleno povrće gorkog ukusa.Naročito preko leta pojačati detoksikaciju, eliminaciju kiselih supstanci, umerena fizička aktivnost, tuširanje hladnom vodom jer ona proizvodi baznu reakciju u telu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.