kako post utiče na organizamPosna hrana ne znači gladovanje, ili neku vrstu dijete već se u njoj nalaze namirnice biljnog porekla.To su voće, povrće, orašasti plodovi, žitarice, ulje, riblje meso, i morski plodovi. Treba da se istakne najstrožiji post na vodi zatim na ulju i na ribljem mesu.
Nutricionisti savetuju da se s vremena na vreme posti, da ne bude dugotrajan post jer nije dobro za organizam.Ne može svako da posti naročito oni koji imaju hronična oboljenja.Voće i povrće su osnovne namirnice u toku posta, pune su vitamina i minerala, pojačavaju imunitet, regulišu šećer, masnoću u krvi zatim pospešuju varenje.Treba istaći i zimnicu naročito kiseli kupus, turšija je rudnik vitamina i minerala, tu je i ajvar, domaći kuvani sok od paradajza.
Mahunarke pasulj, boranija, sočivo su pune proteina i daju energiju.Odricanje za vreme posta od mesa, mleka i mlečnih proizvoda, jaja bez njih unosimo manje kalorije.Organizam na taj način troši sopstvene zalihe.Od proizvoda su dostupni i smrznuti plodovi mora zatim rečna i morska riba su dobar izvor Omega3 masnih kiselina i može da se konzumira za vreme posta.
Post na vodi može biti vrlo opasno jer lišavamo organizam od životinjskih i biljnih masnoća.
Ne sme dugo da se odriče od hrane jer organizam dovedemo u hipoglikemiju (pad šećera), glavobolje, razdražljivosti, vrtoglavice.Tokom posta treba imati četiri do pet obroka na dan, tri glavne i jedne do dve užine.Možete krenuti sa pecivima, testeninom po malo meda ili džema time ćete uneti prirodne ugljene hidrate.
Ne treba koristiti:kokice, kikiriki, čips, razne grisine, flips.Post može da traje samo dva dana u nedelji, to su dovoljno kratki, i ne mogu biti štetni za organizam.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.