Kesten simbol jeseniSvaka godišnja doba nudi nam svoje plodove, pravi jesenski plod je kesten a ujedno i simbol u mirnije doba godine jesen i zima.Razlikujemo pitomi i divlji kesten.
Pitomi kesten:
Po izgledu je smedje boje, bez mirisa, zaobjenog oblika.Glavni deo kestena sačinjava skrob u sirovom plodu nalazi se 44%, zatim belančevina 4% i masti 2%, i malo šećera.Bogat je sa vitaminima B1, B2, B6, te mineralima kalcijum, kalijum, sumpor, magnezijum.Zbog visokog sadržaja skroba od kestena može da se dobija brašno.Pomešan sa drugim žitaricama koristi se za izradu hleba, peciva ili pirea.Od kestena može da se pravi razne poslastice torte, sladoled, kolači.Konzumira se u pečenoj ili kuvanoj formi kao medjuobrok.
Vruć pečen kesten-marona ima poseban ukus i aromu.
Divlji kesten:
Služi kao ukrasno drvo u parkovima, gradovima, baštama.Pored skroba sadrži:saponine, tanine, proteine, vitamine A, B1, C, K i P vitamin.Plodovi divljeg kestena nisu za jelo.Koristi se u prirodnoj kozmetici kao maska za lice, losion za kosu.
Treba istaći lekovitost delova kestena to su cvetovi, kora i zreli plodovi.Lekovitost čine glikozidi, tanini, saponini, flavonoidi, eskulin, masna ulja, smola i kumarin.Upotrebljava se kao sirovina za izradu industrijskih, farmaceutskih proizvoda.
Iz kore se dobija glikozid i eskulin iz toga se prave masti protiv opekotine od sunca.Od kestena se prave tinkture, ekstrakti koje se koriste kod hemoroida.Tekući ekstrakt ili gel se upotrebljava kod proširenih vena i lišajeva.Iz cvetova divljeg kestena dobija se tinktura koristi se za masažu, reumatizma, neuralgije i gihta.
Deca obožavaju divlje kestenje jer mogu izraditi razne sklupture:male kućice, simbol životinja, izraditi bašticu sa cvećem ili skupljati kesten i ubaciti u providnu teglu pa ukrasiti delić nameštaja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.