Mirodjija kao lek-miriše na zdravljeMirodjija je prijatna začinska mirisna biljka, koji se gaji, i sama se razmnožava po baštama.
Najjaču aromu ima pre nego što procveta.To je zeljasta jednogodišnja biljka, igličastih vrhova sa tankim korenom.Poreklom je iz zemalja Mediterana, Južne Azije.Narodno ime u zavisnosti od regije naziva se kopar, koprić, koper.
Sadrži: antioksidante, flavonoide, dijetetska vlakna ima antiviralno i antibakterijsko dejstvo.Bogat je A i C vitamina, karotenoida, riboflavina (B2 vitamin), folnu kiselinu
(B9 vitamin), niacina.Od minerala kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor i bakar.Sadrži dve jedinstvene komponente monoterpene koji podrazumevaju karvon, limonen i anetoufurvan koji uključuju kalmpferol i visenin.
Koristi se u kulinarstvu, listovi su vrlo aromatični i umešaju se u razne namirnice, najviše se koristi kao začin.Dodaje se salatama, čorbama, supama, povrću, pečurkama, jajima kao prilog rečnim i morskim ribama.Često se pravi sos od mirodjije zatim dodaju se testu za lepinje, kifle pogačice.Najbolje je koristiti u svežem stanju jer tako se čuva hranljivi sastojci i aroma.Dodaje se pred kraj kuvanja kada se skloni sa vatre zbog arome i hranljivih sastojaka.
Lekovita svojstva su sledeća:pospešuje varenje, protiv gasova i nadimanja, poboljšava apetit i nesanicu.Minerali koji se nalaze u mirodjiji imaju važnu funkciju u metabolizmu, u funkciji nekih enzima-fermenata.
Eterično ulje od mirodjije:koristi se za ispiranje usta, za sprečavanje zadaha.
Čaj od mirodjije:smiruje nervozu, deluje kao blagi sedativ, koristi se protiv štucanja.
Kašicu mlevenog semena ili lista preliti sa 2 dl vrele vode, poklopiti da odstoji 15 min. ne traba zasladiti, piti 3X dnevno u malim gutljaljima.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.