Uticaj nikotina na zdravljeIme nikotina podstiče po latinskom nazivu biljke duvana (Nicotiana tabacum).Nikotin je alkaloid koji se može naći u nekim biljkama, naročito u duvanu.Njegova biosinteza odvija se u korenu i u listovima.Služi za hemijsku odbranu biljke od insekata.
Nikotin je uljana supstanca bez boje i mirisa.Na vazduhu dolazi do procesa oksidacije i nastaje smedja boja, karakteristčan miris duvana.Lako se resorbuje preko sluzokože i kože.
U malim dozama stimuliše nikotinske receptore, a u većim dozama izaziva stimulaciju i dovodi do depresije.Jako je otrovan, pušenjem jedne cigarete u organizam se unosi od 0.1-1 miligram nikotina.
Smrtnosna doza je oko 60 mg.Nikotin deluje na nikotinske acetilholinske receptore CNS-a, ali ima efekte na brojne neurotransmitere.
Od osušenih listova duvana pravi se cigareta sa dodacima raznih supstance zbog boljeg ukusa i mirisa kako bi pušenje bilo prijatnije.Želja i užitak pokreću proces zavisnosti, nikotin se vezuje za neurone koji šalju impulse do mozga.Ti neuroni preplavljuju mozak neurotransmiterom  zvanim dopamin, koji je izvor zadovoljstva i želje za pušenjem.
Štetnost nikotina-posledice mogu biti:
-psihološke (zavisnost)
-fizičke (zavisnost oboljenja)
-ekonomske (siromaštva, gubitak novca i ekološko zagadjenje)
-pušenje najviše šteti na pluća pušača jer direktno primaju sve štetne supstance iz cigarete.
Oboljenje pluća nastaje oko 85% ljudi a trećina ima nekog oblika kancera: rak usne duplje, jednjaka, želuca, pankreasa, materice, prostate.
Pušenje ugrožava opštu kondiciju i energiju, fizički izgled, prvenstveno starenje kože, požuteli zubi, neprijatan miris, direktan uticaj na trenutno raspoloženje, borba sa sopstvenim potrebama, suzdržavanje od cigareta koji izlaže pušača riziku od depresije.
Nikotin se kod redovnih pušača može pronaći u svakom delu tela.Pušači u trudnoći izlažu svoj plod toksinima iz duvana što dospeva u krvotok, a to je jedini izvor kiseonika i hranljivih materija za plod.Manjak kiseonika utiče na rast i razvoj ploda, da se beba rodi pre vremena ili sa manjom telesnom težinom.Kod dojilja čak i u majčinom mleku se nalazi nikotin.
Zanimljivosti:
Cigarete su jedan od najprodavanijih proizvoda na zemlji.Od svih pušača najviše puše u Svetu siromašni oko 84%, zatim pušači koji žive u zemljama u razvoju ili u zemljama tranziciji.U najvišim društvenim slojevima ima oko 10% žena i 12% muškaraca pušača.
Nikotin je jedina droga koji istovremeno stimuliše i relaksira.Dim cigarete sadrži preko 4000 hemikalije, od čega su 400 otrovnih i 43 kancerogenih materija.Neke fabrike duvana rade tajne postupke, da bi nikotin u cigaretama bio nekoliko puta jači od prirodnog u stabljici duvana.
Cigarete sadrže:nikotin, uljen dioksid, arsen, olovo, azotni oksid, katran, amonijak, formaldehid, cijano vodonik i još mnogo kancerogenih materija kao fenol, polonijum, fosfatna djubriva, uran, naftalin, kadmijum, aceton, metanol.Nikotinu treba oko 10 sekundi da dodje do mozga, nakon što pušač udahne dim cigarete.Žene teže odvikavaju od pušenja jer imaju  podrške okoline, dok muškarci se oslanjaju na snagu volje.
Pušenjem obaraju imunološki sistem, imaju manje antioksidansa, bržu reakciju na virusne infekcije i različite bolesti jer kod njih postoji borba sa štetnim materijama.
Deca čiji roditelji puše postaju pasivni pušači.imaju češće upale srednjeg uha, obolevaju od bronhitisa, asme ili upalu pluća.Deca zavise od odraslih pa im treba omogućiti svež vazduh bez duvanskog dima.
Postoji znak „Zabranjeno pušenje“ u zatvorenim, javnim prostorijama, u javnom prevozu u skladu sa zakonom o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.Kršenje zabrane pušenja vrši inspekcijski nadzor, nepoštovanje odredaba se kažnjava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.