Suplementi su dijetetski proizvodi, ili dodaci ishrane.Koristimo ih za preventivne svrhe, za normalno funkcionisanje organizma.Ne zamenjuju pojedinačne obroke.Namenjeni su naročito osobama koje imaju povećane potrebe: to su trudnice, dojilje, sportisti, deca u razvoju, stariji ljudi, vegani i vegetarijanci.Suplementi nisu lekovi, već su prirodne supstance koje se nalaze u većim koncentracijama nego što ih ima u ishrani.To su viamini, minerali, biljne komponente, amino kiseline, mogu ih uzeti u vidu tableta, kapsula, sirupa, granula, praška.Treba znati kada se koji vitamin ili mineral uzima.
Vitamini koji se uzimaju ujutru na prazan želudac to su: B vitamini ima ih osam vrsta, poboljšavaju zdravlje, daju energiju, raspoloženje.Isto tako se uzimaju i multivitamini zatim A i E vitamin.
Posle obroka se uzima C vitamin jer je visoko kiselinska i stvara mučninu na prazan želudac.Uz C vitamin može da se uzima gvoždje jer je apsorpcija veća.
Probiotici mogu koristiti uz obrok, pre ili posle jela nema značajne razlike.Može da se uzima u različitim oblicima: u vidu kapsula, perle, pastila, kapi, prašak ili u vidu ampula.
Treba obratiti pažnju ukoliko se uzima antibiotik, obazno se preporučuje i probiotik.Važno je razmotriti odredjenog probiotskog soja i tražiti mišljenje lekara.
Uveče se uzima D3 vitamin u zimskim danima, preko leta nema potrebe jer od Sunca dobijamo dosta D vitamina.Najbolje je uzimati D vitamin sa kombinacijom Kalcijuma, koji povećava njegovu apsorpciju.
Pre spavanja uzima se magnezijum jer ima umirujuće dejstvo.Preporučuje se osobama koje pate od nesanice, česte glavobolje, grčeve u mišićima i usporenu probavu.Može da se kombinuje sa Kalcijumom.
Suplementi mogu biti kontraindikovani uz odredjenu terapiju, zato uvek treba tražiti savet lekara.
Tako npr.Suplementi se ne uzimaju pre ili posle operacije jer mogu smanjiti efekat anestezije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.