Uticaj mikroplastike na zdravljeZa zdravu sredinu pored čistog vazduha treba da nas zabrinjava uticaj mikroplastike u hrani, oceanima koji oštećuje naš organizam.
Upotrebe plastike za pakovanje namirnice razbijaju se u male fragmente tj.mikroplastike.
Stajanje hrane, piće, podgrevanje, odlaganje, pakovanje ugrožava zdravlje ljudi i ceo ekosistem.Plastika može da se razgradjuje  usled mikoorganizama, toplote, svetlosti i vlage.Razgradnjom plastičnog otpada stvaraju se čestice različitog oblika, sastava i veličine, nevidljive golim okom dospevaju u okeanima, rekama, vazduhu i zemljištu.
Konzumiranje morskih plodova i način da se mikro i nanoplastične čestice uključe u lanac ishrane i tako direktno dospeva u ljudski organizam.Bitna karakteristika mikroplastičnih čestica vežu razne zagadjivače kao teški metali, alergeni, toksini, mikroorganizmi i tako još više ugrožavamo zdravlje.
Potpuno eliminisanje ishrane nije moguće zato treba obratiti pažnju na stvari na koje sami možemo uticati.
Ekološko pakovanje, korišćenje keramičkih, staklenih činija, voće, povrće odlagati bez nejlon kese u drvene ili staklene kutije.
Mikroplastika u hrani:
1.Bisfenol A-(BPA) je osnovni oblik plastike
2.Polietilen i Polipropilen čini ambalažu izdržljivom i laganom
3.Dioksin-nusproizvod herbicida
4.Ftalati-čine plastiku fleksibilnijom, izdržljivom.
To su glavni elementi ali u sastav ulaze i plastifikatori, punila, mazila, stabilizatori i najmanje još 15 različitih hemikalija.
Opasnosti mikroplastike za organizam
Dugotrajno izlaganje mikroplastici oštećuje endokrini sistem tj.hemikalije koji se nalaze u plastici tzv.endokrini disruptori koji utiču na imuni sistem, dovodi do disbalansa crevne mikrobiotike, rasta loših bakterija, neplodnosti žena i muškaraca, razvoj policističnih jajnika.Povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, povećanje krvnog pritiska i razvoja dijabetesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.