Detoksikacijska_dijeta1Detoksikacijska dijeta namijenjena je čišćenju organizma odnosno uklanjanju štetnih tvari pa je pogodna za razdoblje nakon blagdana i jela bogatih kalorijama. Takva dijeta može se provoditi nekoliko dana do nekoliko mjeseci jer nutritivno sadrži sve tvari potrebne za funkcioniranje organizma

Od namirnica se preporuča visok unos voća i povrća  kako bi se unijela i dijetalna vlakna koja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporuča konzumiranje cjelovitih žitarica, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti i u jutarnjim satima, u obliku žitnih pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova te u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.

Pektin u jabukama može dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari pa je preporuka da se dnevno unese barem jedna jabuka. Svo ostalo voće je visoko preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima pa ga je poželjno unositi u velikim količinama, pripremati variva, umake, pirjati ili peći u foliji.
Ugljikohidrati za ručak, proteini za večeru

Također, potrebno je razlikovati namirnice po udjelu ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak i ručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Na taj način osigurava se potreba za energijom tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.

Od izvora bjelančevina preporuča se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob) i proizvodi od žitarica poput tjestenine, palente, pšeničnog griza, kus kusa, dok se pečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.

Za vrijeme detoksikacijske dijete potrebno je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Tekućinu se preporučuje unositi putem vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, te u obliku juha i variva.

Kako je ovo dijeta namijenjena pročišćenju organizma, poželjno je da i namirnice koje se koriste imaju što manje dodatnih tvari, aroma, konzervansa, pesticida pa se preporuča, ako je moguće, koristiti namirnice iz organskog uzgoja.

Dijetom treba pripaziti na optimalan energetski unos tijekom dana kako ne bi došlo do prejedanja, i usprkos konzumiranju kvalitetnih namirnica, nagomilavanju kilograma.
Prednosti

Detoksikacijskom dijetom ulazi se i u područje stjecanja novih i kvalitetnih prehrambenih navika, te njeno dugoročnije provođenje može imati samo pozitivne učinke na kvalitetan proces mršavljenja, ali i na zdravlje organizma.

Uz pridržavanje preporuka koje ova dijeta donosi, te optimalan energetski unos, može se utjecati na smanjenje pojave kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, karcinoma, a kroz promjenu prehrambenih navika ona može biti i model za očuvanje tjelesne mase.

Dijeta je bogata dijetalnim vlaknima, vitaminima, mineralima, sadrži uravnoteženu količinu ugljikohidrata, proteina i masti pa nema straha od manjka određenih nutrijenata.
Nedostaci

Detoksikacijska dijete zahtjeva dosta vremena za pripremu jer je preporuka da se konzumiraju svježe pripremljeni obroci. Ipak, domišljatim idejama mogu se osmisliti obroci „za van“ koji se mogu ponijeti na posao ili putovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.