Bez obzira da li imate dramatičnu vezu ili probleme i stres na poslu, Majka priroda nudi svoja rešenja za opuštanje, od kockice čokolade koja umanjuje nivo hormona stresa, preko mirisa lavande koji može da da vam poboljša kvalitet sna, predstavljamo 10 proverenih načina da se smirite.
avanda
Ne možete da spavate jer ste pod pritiskom na poslu i probili ste sve rokove da završite započeto? Pokušajte sa aromaterapijom lavandom. Dokazano je da lavanda leči blagu insomniju. Pravi se od osušenih cvetova i esencijalnih ulja biljke, a svaki njen deo ima lekovito dejstvo. Možete koristiti potpuri, losion za telo, čaj ili sveće.

Slatki krompir.
Sledeći put kada želite da pobegnete od osećaja anksioznosti, setite se ovoga: slatki krompir je prirodni neprijatelj stresa jer je slatkog ukusa i pun je ugljenih hidrata. Još, ima dosta vlakana koja pomažu da lakše svarite hranu a to sve utiče na vas da budete emotivno i fizički smireni i pribrani. Takođe, održava osećaj zadovoljstva.

 

Kamilica
Nekim noćima se isključi naš um, a nekim telo. Kada se telo isključi, kamilica pomaže. Dokazano je da kamilica, kada se konzumira kao čaj, smanjuje intenzitet grčeva u mišićima i uspešno smiruje telo. Međutim, sve trudnice koje su alergične na seno i ambroziju moraju prvo konsultovati lekara pre nego što počnu da koriste kamilicu.
Crna čokolada
Za sve ljubitelje čokolade, prijatno iznenađenje – postoji razlog da se čokolada konzumira redovno. Količina od 40 grama umanjuje nivo hormona stresa kortizola i katekolamina, a to uklanja anksioznost. To što uživate dok je jedete oslobađa endorfine u mozgu i vi ste savršeno srećni.

Kantarion
Kantarion raste svuda po svetu, koristi se za lečenje depresije ako se konzumira kao čaj ili kao dodatak ishrani. Dokazano je da značajno popravlja raspoloženje i interesovanje kod blago depresivnih osoba. Ipak, nije prihvaćen kao lek protiv ozbiljne depresije jer ima negativne posledice ako se konzumira sa nekim namirnicama ili lekovima, pa je potrebno konsultovati lekara pre početka uzimanja.

Mleko
Dosta osoba postane pospano kada popije mleko jer u njemu ima triptofana, aminokiseline koja se nalazi i u ćuretini. Od toplog mleka ćete biti pospani ali ne iz ovog razloga. Naime, najviše osoba oseti potrebu za spavanjem jer se priseća detinjstva. Ovo uspeva.
Hristov venac
Veoma uspešno leči napetost i nervozu. Koristite ga u obliku dodatka ishrani i ako imate važan sastanak, pomoći će vam da se opustite. Ovaj cvet se koristio kao preporučeni sedativ koji se kupovao bez recepta do 1978.

Puter od kikirikija
Kada osetite da vam telo gubi snagu jer niste dovoljno spavali, puter od kikirikija je rešenje jer ono deluje kao gorivo za telo. U njemu ima dosta vitamina B6 koji reguliše krvni pritisak i podiže raspoloženje. Najbolje je da koristite prirodni puter jer u njemu nema previše šećera koji može pokrenuti negativne posledice B6 vitamina.

Valeriana
Uz pomoć valerijane su se ljudi odmarali vekovima. Prvi put je upotrebu zabeležio Hipokrat kao biljku koja utiče na organizam kao sedativ. Možete je pronaći u više od 50 oblika: tablete, sokovi, čaj, kapi… Prvo obavezno porazgovarajte sa lekarom jer će vam on reći koji oblik je za vas najpodobniji.

Cele žitarice
Za bolje raspoloženje i osećaj sreće pojedite jednu veliku porciju ugljenih hidrata koji oslobađaju serotonin, „srećni neurotransmiter“. Idealne su integralne žitarice i zrnevlje (integralni hleb, zob, kinoa i braon pirinač) ili leguminoze (grašak, pasulj ili sočiva).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.