smrcajte-uz-pomoc-vlakanaAko želite da izgubite nekoliko viška kilograma koji su se “zalepili” u januaru, najbolje bi bilo da uvedete nekoliko manjih promena koje vam mogu pomoći u misiji.
Osim toga što možete gazirane sokove zameniti vodom i izostaviti majonez iz vašeg sendviča, još jedan važan korak vas može deliti od mnogo lepšeg izgleda i boljeg zdravlja. Treba da uključite više vlakana u ishranu.
Vlakna su “magični ugljeni hidrat” koji se nalazi u namirnicama sa obično manjom kalorijskom vrednošću. Ona vas čine sitim na duže staze, a sigurno ćete uspeti i da regulišete probavu.
Evo kako da povećate unos vlakana.
Preobražaj kuhinje
Prečistite kuhinjske elemente od svih prerađevina koje vas goje. Izbacite keksiće, krekere, čips i čokolade, a zamenite ih jogurtom, beskvasnim hlebom i bobičastim voćem (smrznuto je sasvim dobro).
Pratite šta jedete
Zapišite sve šta pojedete u toku dana, jer ćete tako bolje kontrolisati koliko jedete. Prema studiji o mršavljenju objavljenoj u američkom Žurnalu preventivne medicine, osobe koje su vodile dnevnik obroka mršale su više od onih koje to nisu radile.

Još jedna studija pokazala je da žene koje udvostruče unos vlakana sa 12 na 24 grama dnevno smanjuju apsorpciju kalorija za 90 dnevno. To znači da godišnje mršave 4,2 kilograma više od ostalih.
Zacrtajte dostižne ciljeve
Postavljajne manjih ciljeva pomoći će vam da dostignete željenu težinu za razumno vreme. Počnite od toga da napravite po jednu promenu u ishrani nedeljno, poput toga da pijete osam čaša vode dnevno ili masan doručak zamenite onim bogatim vlaknima.
Umesto prženih jaja i slanine, odaberite belanca pržena na malo ulja i povrće uz krišku integralnog hleba. Takva kombinacija će vam dati dovoljno energije i držati nivo šećera u krvi stabilnim sve do ručka.
Vizualizujte uspeh
Odličan način da se pridržavate zdravijih načela ishrane je da zalepite slike zdrave hrane koju volite na frižider. Osim toga, odaberite neku vašu sliku na kojoj vam se dopadalo kako izgledate i držite je u vidokrugu, kako biste se podsetili šta je vaš cilj.
Izvor:B92

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.