dobar_sanNoću proizvodimo dva hormona koji kontroliraju apetit, a prekratki sam uzrokuje smanjenje hormona koji ublažava osjeća gladi te povećava razinu hormona koji potiče glad

Istraživanje znanstvenika francuskog Inserma sugerira da produženje prosječnog trajanja sna može biti idealna metoda stabilizacije tjelesne mase i gubitka suvišnih kilograma. Istraživači su došli do ovih podataka na temelju analize 30 studija provedenih u 7 zemalja širom svijeta. Povezanost premale količine sna i povećanih izgleda za razvoj pretilosti je bila naročito izražena kod male djece i tinejdžera.

 

Istraživači objašnjavaju kako noću proizvodimo dva hormona koji kontroliraju apetit; grelin koji potiče osjećaj gladi, usporava metabolizam i smanjuje sposobnost organizma da sagorijeva masti, te leptin, rezultat djelovanja masnog tkiva koji je uz smanjivanje želje za hranom zadužen za skladištenje masti u organizmu.
Pokazalo se kako samo dvije noći s prekratkim snom mogu razinu leptina smanjiti za 18%, a razinu grelina povećati za 28%. Znanstvenici procjenjuju i kako pomanjkanje sna može osjet gladi povećati približno za četvrtinu, dovodeći tako do konzumacije dodatnih 350 do 500 kilokalorija dnevno.

Do sličnih su rezultata došli i američki naučnici na temelju šestomjesečnog istraživanja provedenog na 472 gojazne osobe. Debele osobe koje spavaju premalo ili previše imaju manje šansi da smanje tjelesnu težinu, pokazali su rezultati tog istraživanja.
Objavljena studija ukazuje i na činjenicu da je manji nivo stresa povezan s većim gubitkom tjelesne mase. Britanski ekspert za san, dr. Neil Stanley, je naglasio da bi oni koji žele smršaviti trebali „manje jesti, više se kretati i dobro spavati“.

Autori su izvijestili da je količina sna ljudi uključenih u istraživanje bila direktno povezana sa uspjehom njihovog programa smanjenja težine. Takođe, osobe koje su bile izložene manjem stresu gubile su više kilograma.
„Uvijek smo imali mantru ‘jedi manje i kreći se više’. Sada postoji sve više dokaza da moramo i dobro spavati“, rekao je doktor Stanley.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.