holesterolPostoje dva tipa holesterola: „dobar“ i „loš“ holesterol.Važno je razumeti razliku, i znati koji je ispravan nivo „dobrog“ a koji „lošeg“ holesterola u krvi. Previše jednog tipa – ili ne dovoljno drugog – može da vas dovede u rizik od srčanih oboljenja, srčanog napada ili moždanog udara.
Holesterol
Možda će vas iznenaditi saznaje da holesterol samo po sebi nije loš. U stvari, holesterol je samo jedna od mnogih supstanci koja se stvara i koristi od strane naših organa da bi naš organizam pravilno funkcionisao i bio zdrav. Neki od holesterola koji su potrebni se prirodno proizvode u telu(i uglavnom imaju veze s genetskim nasledjem) , a neki od njih dolaze iz hrane koju jedemo.
Holesterol dakle,dolazi iz dva izvora: vašeg tela i hrane.Vaša jetra i druge ćelije u vašem telu stvaraju oko 75 odsto holesterola u krvi. Drugih 25 odsto dolazi iz hrane koju jedete.Holesterol se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla.
Postoje HDL i LDL holesterol.
HDL je „dobar“ holesterol koji pomaže da se zadrži nivo LDL (lošeg) holesterola . Zdrav nivo HDL holesterola štiti od srčanog i moždanog udara, dok je nizak nivo HDL (manje od 40 mg / dL za muškarce, i manje od 50 mg / dL za žene) povećava rizik od srčanih oboljenja.
Ako je potrebno da povećate nivo HDL na potreban nivo, istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost pomaže da vaše telo proizvodi više HDL-a. Smanjenje trans masti i zdrava, izbalansirana, ishrana je još jedan način da se poveća nivo HDL. Ako te mere nisu dovoljne da se poveća nivo HDL , vaš lekar može propisati lek za povećanje HDL holesterola.
LDL holesterol je „loš“ holesterol. Kada ga je previše u krvi, može da blokira arterije, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.
LDL holesterol se prirodno proizvodi u telu, ali mnogi ljudi nasleđuju gene od majke, oca ili čak deda i baba koji uzrokuju da se proizvodi previše LDL holesterola.Ako je visok nivo holesterola u krvi nasledan u vašoj porodici,morate posvetiti više pažnje načinu života i ishrani kako bi ste uticali na nivio LDL holesterola.
Ishrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama, vlaknima , posno meso, riba bar tri puta nedeljno,samo mlečni proizvodi sa manje od 1% mlečne masti – je hrana koja ce pozitivno uticati na vaše stanje holesterola.
Uživajte u najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana (ili bar svakog drugog).Šetnja,vožnja bicikla, plivanje,aerobik, ples – šta god volite da radite.
Izbegavajte duvanski dim
Ako pušite, vaš nivo holesterola još jedan dobar razlog da se prestane a svakako bi trebalo da izbegavate i izlaganje pasivnom pušenju.
Zdrava ishrana ,načina života i fizička aktivnost mogu vam dati prednost u borbi protiv bolesti srca i moždanog udara. Pratite pažljivo savete lekara,živite i hranite se zdravo ako imate višak kilograma i nagomilano salo smanjite kilažu pomoću neke dijete.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.