holesterolPostoje dva tipa holesterola: „dobar“ i „loš“ holesterol.Važno je razumeti razliku, i znati koji je ispravan nivo „dobrog“ a koji „lošeg“ holesterola u krvi. Previše jednog tipa – ili ne dovoljno drugog – može da vas dovede u rizik od srčanih oboljenja, srčanog napada ili moždanog udara.
holesterol
Možda će vas iznenaditi saznaje da holesterol samo po sebi nije loš. U stvari, holesterol je samo jedna od mnogih supstanci koja se stvara i koristi od strane naših organa da bi naš organizam pravilno funkcionisao i bio zdrav. Neki od holesterola koji su potrebni se prirodno proizvode u telu(i uglavnom imaju veze s genetskim nasledjem) , a neki od njih dolaze iz hrane koju jedemo.
Holesterol dakle,dolazi iz dva izvora: vašeg tela i hrane.Vaša jetra i druge ćelije u vašem telu stvaraju oko 75 odsto holesterola u krvi. Drugih 25 odsto dolazi iz hrane koju jedete.Holesterol se nalazi samo u namirnicama životinjskog porekla.

Postoje HDL i LDL holesterol.


HDL je „dobar“ holesterol koji pomaže da se zadrži nivo LDL (lošeg) holesterola . Zdrav nivo HDL holesterola štiti od srčanog i moždanog udara, dok je nizak nivo HDL (manje od 40 mg / dL za muškarce, i manje od 50 mg / dL za žene) povećava rizik od srčanih oboljenja.

 

Ako je potrebno da povećate nivo HDL na potreban nivo, istraživanja pokazuju da redovna fizička aktivnost pomaže da vaše telo proizvodi više HDL-a. Smanjenje trans masti i zdrava, izbalansirana, ishrana je još jedan način da se poveća nivo HDL. Ako te mere nisu dovoljne da se poveća nivo HDL , vaš lekar može propisati lek za povećanje HDL holesterola.

LDL holesterol je „loš“ holesterol. Kada ga je previše u krvi, može da blokira arterije, što povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

LDL holesterol se prirodno proizvodi u telu, ali mnogi ljudi nasleđuju gene od majke, oca ili čak deda i baba koji uzrokuju da se proizvodi previše LDL holesterola.Ako je visok nivo holesterola u krvi nasledan u vašoj porodici,morate posvetiti više pažnje načinu života i ishrani kako bi ste uticali na nivio LDL holesterola.
Ishrana bogata povrćem, voćem, integralnim žitaricama, vlaknima , posno meso, riba bar tri puta nedeljno,samo mlečni proizvodi sa manje od 1% mlečne masti – je hrana koja ce pozitivno uticati na vaše stanje holesterola.

Uživajte u najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti svakog dana (ili bar svakog drugog).Šetnja,vožnja bicikla, plivanje,aerobik, ples – šta god volite da radite.

Izbegavajte duvanski dim
Ako pušite, vaš nivo holesterola još jedan dobar razlog da se prestane a svakako bi trebalo da izbegavate i izlaganje pasivnom pušenju.

Zdrava ishrana ,načina života i fizička aktivnost mogu vam dati prednost u borbi protiv bolesti srca i moždanog udara. Pratite pažljivo savete lekara,živite i hranite se zdravo ako imate višak kilograma i nagomilano salo smanjite kilažu pomoću neke dijete.
Izvor:Dijeta dijete.com

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.