Terapija_testosteronomHormonska terapija koja se koristi kod muškaraca sa niskim nivoom testosterona ispostavilo se da je veoma kontroverzna tema.
Jedna strana se zalaže za ovu terapiju koja pomaže povratku vitalnosti kod starijih muškaraca, dok su drugi zabrinuti da može pogoršati zdravstveno stanje (srčani problemi, rak) koje ova terapija, navodno, može uzrokovati.

Nova studija pokazuje da muškarci koji su na testosteron terapiji za pola godine mogu da nabace nekoliko kilogrima mišića i da izgube značajnu količinu sala.

Iako autori studije smatraju da je ovo istraživanje ohrabrujuće, skeptici i dalje ne menjaju mišljenje jer misle da terapija može uzrokovati više štete nego koristi.

Neka prethodna istraživanja na ovu temu ukazala su da testosteron može povećati rizik za dobijanje raka prostate i srčanih problema.

“Medicinski stručnjaci i dalje nisu sigurni u dobrobiti ovakve terapije,” kaže dr Džon Ejmori, istraživač na jednoj od studija.

Testosteron i mišići

 

Istraživači iz Medicinskog bostonskog centra merili su nivoe testosterona na 58 muškaraca nakon čega su ih stavili na terpiju.

Na početku istraživanja 20 muškaraca je imalo niske nivoe muškog hormona, 38 je imalo normalne nivoe ali su imali ostale simptome koji se povezuju sa manjkom ovog hormona poput erektilne disfunkcije, slabije seksualne želje i zamora.

Ispitanici su tokom šest meseci dobijali testosteron u obliku gela ili injekcije i pažljivo su posmatrani.

Istraživači su ispitanike grupisali po nivoima testosterona u organizmu, ali su svi bili tretirani bez obziral da li su nivoi hormona bili normalni ili niski.

Ispitanici su dobili na mišićnoj masi, ali ne više od 1,5 kg. Međutim autor studije smatra da je to sasvim dovoljno.

„Možda ne zvuči impresivno, ali da je većina nas u stanju da dobije na mišićnoj masi, makar i kilogram, i pritom izgubi salo – mislim da bi bili zadovoljni,” kaže dr Abraham Morgentaler.

On takođe smatra da terapija testosteronom ne uzrokuje rak prostate kao ni srčane probleme.

“Kada smo čuli da terapije može uzrokovati ove probleme, pomislili smo, normalno, na srčane napade i šlogove. U našoj studiji su učestvovali stariji muškarci, relativno krhki. Imali smo samo dva srčana napada i jedan šlog,” kaže autor. Prosek godina ispitanika je bio 74.

“Dakle to nije redak slučaj za bilo koju studiju. Takvi problemi se skoro stalno dešavaju, ne mislim da je terapija testosteronom krivac za srčane napade.”
Odgovor?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.