Zdravom_hranom_protiv_kamena_u_bubreguOdređeni ključni sastojci hrane dizajnirani da spreče povišeni krvni pritisak,odlični su u borbi protiv kamena u bubregu,objavio je Klinički časopis društva nefrologa.Rezultati pokazuju kako mlečni proizvodi niskih masnoća mogu imati snažan uticaj na kamen u bubregu.

Dijetetski proizvodi(takozvana DASH dijeta-The Dietary Approaches to Stop Hipertension – dijetetski pristup u borbi protiv hipertenzije), koji inače utiču na smanjenje krvnog pritika,a ima ih u voću ,povrću,koštunjivom voću,mlečnim proizvodima i integralnim žitaricama takođe utiču na sprečavanje stvaranja (ili širenja) kamena u bubregu.

Istražitelji su 24 časa posmatrali urin od 3,426 individua sa i bez istorije kamena u bubregu. Polovina ispitanika je prethodno bila podvrgnuta DASH dijeti.

Rezultati su takvi da su ispitanici koji su sledili DASH dijetu izlučivali više urina od onih koji nisu,uprkos istom unosu tečnosti. Istraživači smatraju da je veća količina urina,bar delom posledica visokog sadržaja vode u DASH namirnicama. Takođe,u urinu DASH ispitanika je nađena veća količina citrata,važnog inhibitora kalcijuma kamenja u bubregu,nego kod urina ostalih ispitanika.

Studije su pokazale da ima i drugih važnih inhibitora kamena u bubragu koji se nalaze u mlečnim proizvodima. Dr Taylor ukazuje na važnost ove dijete,zato što sprečava širenje već postojećeg kamena,kao i pojavu novog.

“Verujemo da su naša istraživanja dovela do mnogih otkrića vezano za uzročnike oboljenja bubrega i da ova metoda nije ni skupa,ni teška i da je se svi mogu pridržavati“,naveo je doktor u svom izlaganju.

IZVOR: American Society of Nephrology: Clinikal Journal of the American Society Nephrology

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.