perunSinonimi: ak, majdonos, petrušin, perćun, petrusimul, petrušim, zelen.
Opis biljke: peršun je dvogodišnja biljka sa belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su različitog oblika. Cvetni venčić je žućkasto-zelene boje. Peršun je izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Posle šipka i borovnice, peršunov list sadrži najviše vitamina C. Bogat je još  provitaminom A, vitaminima grupe B, i retkim vitamin B12 koji je značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.Treba istaći i značajno prisustvo gvoždja, kalcijuma, mangana, magnezijuma, bakra. Lišće peršuna trba uzimati u svežem stanju.
Stanište: lako se  uzgaja u vrtovima, pa čak i u saksijama. Ima ga u velikom delu sveta.
Lekoviti deo biljke: u proleće i jesen vadi se koren. Seme peršuna se sakuplja neposredno pre sazrevanja, a cela biljka kad je u cvetu.
Lekovito delovanje: peršun  sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje blagotvorno na apsorpciju hrane crevima.Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese. Pomaže kod vodene bolesti (taloženja vode u organima i telu uopšte). Peršunov list je izuzetno podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju kao i kod srčanih smetnji. Lagano pospešuje menstruaciju.
Peršun i celer retko se koristi u ishrani.Ne daje se važnost ovih biljaka, mada je dokazano na raznim studijama njihova velika značajnost.Peršun i celer sadrži prirodni flavonoid, apigenin, koji može da spreči nastanak leukemije.Naučno je dokazano da je apigenin uobičajan sastojak voća i povrća u stanju je da zaustavi dve vrste leukemičnih ćelija, smanji izgled za njihov opstanak.Flavonoidi su jedinjenja sa antioksidantskim svojstvima, koja štite ćelije od oštećenja molekulima  kiseonika.Apigenin kojeg ima u celeru, peršunu, crnom vinu i paradajzu, raznim drugim biljakma mogu biti korisni i u prevenciji  raka jajnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.