maslinovo_uljeNeka ulja, kao što je maslinovo, ne treba nikada koristiti za kuvanje. Ovo ulje je nevjerovatno ljekovito ako se koristi hladno. Ako baš morate da kuvate na ulju, izaberite organičko ulje koje ima prirodno visoke tačke gorenja. Kod nas je to teško znati pošto proizvodjači rijetko stavljaju tačke gorenja na ambalažu. Rafinisana ulja imaju veće tačke gorenja nego nerafinisana, ali rafinisanje je proces u kojem se pored mehaničkog pritiska koriste i neka hemijska jedinjenja za ekstrakciju ulja iz sirovine, te nisu baš najzdraviji izbor. Neka ulja sadrže vise zasićenih masnoća nego druga, što može dovesti do povećanja holesterola. Nisam siguran mogu li se nabaviti u našim krajevima, ali ulja od avokada, kanole, ili sjemenki groždja su vjerovatno najbolji izbor ako već  morate koristiti ulje za kuvanje.
Još bolja ideja je kuvanje hrane bez ulja.
Dok ova ideja zvuči prihvatljivo za obroke koji se kuvaju uz pomoć  vode, šta da radimo za obroke koje želimo pripremiti na tavi? Pečenje mesa, ili prženje piletine i ribe, daje uglavnom bolji ukus nego kuvano pripremljeno. Takodje, ako smo primorani da sve obroke kuvamo u tekucini, gubimo raznovrsnost, i ishrana može da postane jednolična i dosadna. Pojedine vrste jako skupog posudja, kao što je austrijski Zeppter, omogućavaju pečenje bez masnoća ili ulja. Ne osporavam kvalitete ovoga posudja, i ono može da se koristi za načine kuvanja opisane ovdje, ali ono nije neophodno za kvalitetno i zdravo pripremanje hrane.
Sve što vam treba je tava ili tiganj i poklopac.

Mi definitivno ne preporučujemo takozvane teflon tave, ili stare aluminijske tave bez zaštitnog sloja, gdje hrana dolazi u direktan kontakt sa aluminijumom. Metalne tave koje imaju aluminijsko jezgro su u redu. Mada su tave od nerdjajućeg čelika najbolje, za početak bilo koja druga obična tava će poslužiti. Kad dodje vrijeme obnove posudja, investirajte malo više u kvalitetnu tavu od nerdjajućeg čelika i bez plastičnih dijelova. Neke novije čelične tave imaju bakarno ili aluminijsko jezgro ili dno, i mnogo bolje rasporedjuju toplotu te se hrana jednoličnije kuva, ali ovo nije neophodno. Ovakve tave prividno izgledaju skuplje, ali ako ih ne koristite da mlatite ukućane i zabijate eksere, koristit će vašoj porodici nekoliko generacija, te se investicija u malo skuplju tavu višestroko isplati.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.