Vredni antioksidansi koji štite od hroničnih bolesti, kao što su degeneracija makule, rak i kardiovaskularne bolesti, otkriveni su i u brokoli. Reč je o važnim karotenoidima, luteinu i zeaksantinu.

Karotenoidi, biljne supstance topive u mastima koje se nalaze u mnogim vrstama povrća, esencijalne su za ljudsku ishehranu i najvažniji su izvor vitamina A. Nova studija dvojice naučnika iz SAD-a rezultirala je otkrićem karotenoidnih delova brokolija  – sve popularnije namirnice zapadnog sveta jer predvodi zdravu hranu.

Lutein i zeaksantin su karotenoidi koji se nalaze u kukuruzu i zelenom lisnatom povrću, kao što su kelj, brokoli, spnać a smatraju se vrednim antioksidansima koji štite od hroničnih bolesti, poput degeneracije makule, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Mark W. Farnham i Dean A. Kopsell, istraživači sa Univerziteta u Tennesseeju, sproveli su studiju kojom su analizirali delove karotenoida brokule iz klasičnog uzgoja te definisali faktore, gene i okolinu na nivo karotenoida.

Istraživači su potvrdili da brokoli sadrže pregršt luteina, antioksidansa koji osigurava hranjive supstance očima i koži. Ostali karotenoidi, kao što su beta-karoten, violaksantin, neoksantin i anteraksantin, takođe su pronađeni u glavicama brokolija.

Rezultati studije pokazali su i to da su kod uzgoja brokolija nivoi luteina povezani sa biljnom genetikom; okoliš u kojemu se brokoli uzgaja imao je vrlo malo efekta na biljnu produkciju karotenoida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.