Koji vitamini pomažu da smršateDok neke namirnice možemo unositi u neograničenim količinam, s drugima ne valja pretjerivati jer mogu izazvati kratkoročno, ali i dugoročne zdravstvene probleme.
Svaka namirnica koju jedemo sadrži čitav kompleks minerala, vitamina, proteina, ugljikohidrata i brojnih drugih sastojaka, od kojih svaki drugačije djeluje na organizam. I dok neke možemo unositi u neograničenim količinama, s drugima ne valja pretjerivati jer mogu izazvati kratkoročno, ali i dugoročne zdravstvene probleme. Donosimo vam, stoga, spisak nekih namirnica od kojih možete imati ozbiljnih problema ukoliko pretjerate.
Mrkva
Mrkva je puna vitamina, minerala i vlakana koji su dobri za zdravlje. No, prevelikom konzumacijom ovog povrća možete unijeti previše beta karotena, molekule odgovorne za narančastu boju mrkve koja može dovesti i do viška karotena u krvi što utiče na boju kože. Prevelike količine karotena akumuliraju se u vanjskim dijelovima kože, što rezultira žutom ili narančastom bojom kože posebno na području dlanova, tabana, koljena i područja oko nosa. Na sreću, karotenemija je uglavnom neopasno stanje od kojeg se lako oporavlja.
Kombucha čaj
Kobucha je crni fermentirani čaj s kulturom bakterija i plijesni koje se nazivaju „Kombucha gljive“. Premda je uglavnom benigan, stručnjaci upozoravaju da određene kulture koje čaj sadrži mogu sadržavati loše plijesni i gljivice. Količina od oko 2 dl dnevno, obično ne mogu uzrokovati nuspojave kod zdravih osoba. No, oni sa zdravstvenim problemima, kao i oni koji piju prevelike količine čaja, trebali bi biti oprezni.
Previše kave može izazvati nesanicu, mučninu, glavobolje, ubrzan rad srca i anksioznostPreviše kave može izazvati nesanicu, mučninu, glavobolje, ubrzan rad srca i anksioznost Kava
Premda neki ljudi tvrde da se ne mogu razbuditi bez jutarnje šalice kave, ne preporučuje se konzumirati previše ovog napitka. Prema Mayo klinici, ne bi se trebalo konzumirati više od 500 do 600 miligrama kofeina dnevno, a uobičajena šalica kave sadrži 200 mg. Primjetne nuspojave javljaju se ukoliko se konzumira više od 600 mg kofeina dnevno, a one uključuju nesanicu, mučninu, glavobolje, ubrzan rad srca i anksioznost.
Voda
Voda je neophodna za funkcioniranje svih procesa u tijelu, no ne valja pretjerivati s količinama. Intoksikacija vodom događa se kada osoba popije toliko da tekućina poremeti koncentraciju natrija u krvi, stvarajući disbalans elektrolita. Ovo stanje naziva se hiponatremija.
Muškatni oraščić
Muškatni oraščić čini jela ukusnijima, a problem se javlja kada se ovaj prah konzumira u prevelikim količinama kao jeftina halucinogena droga. Neželjeni efekti obično se pojavljuju tri do osam sati nakon konzumacije, a mogu uključivati anksioznost, strah te depresiju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.