Od_sladoleda_boli_glavaKada nešto hladno dođe do nepca, sužava se krvni sud koji snabdeva jedan dao mozga, a mozak onda „naređuje“ naglo povećanje dotoka krvi, što može izazvati snažan bol.
Da li ste i vi od onih koji tokom vrelih letnjih dana osveženje najčešće traže u ukusnom sladoledu i hladnim napicima dodatno rashlađenim kockicama leda? Ako jeste, verovatno ste primetili da vas ponekad od vaše omiljene ledene poslastice snažno zaboli glava.
Na sreću, taj bol kratko traje, ali grupa američkih naučnika ovih dana je istraživala taj fenomen u želji da objasni uzroke bola koji mnogima kvari uživanje u omiljenom sladoledu ili hladnom napitku.
Oni su otkrili da kada ledeni napitak, sladoled ili kockice leda dođu u kontakt sa nepcima, naglo se sužava prednja cerebralne arterija, odnosno krvni sud koji snabdeva jedan deo mozga. Na ovaj poremećaj u dotoku krvi, mozak se brani brzim emitovanjem signala da se krvni sud proširi kako bi se protok krvi u arteriji što pre normalizovao.
Naučnici taj proces nazivaju odbrambenim mehanizmom mozga, koji je prilično osetljiv na hladnoću, pa se trudi da poveća dotok tople krvi. Međutim, pošto je lobanja zatvoreni sud, naglo povećanje količine krvi izaziva snažan bol. Do ovog zaključka došao je tim američkih stručnjaka na čelu sa Horhe Seradorom iz Medicinske škole na Harvardu.
Oni su sproveli istraživanje uz učešće 13 volontera koji su imali zadatak da u veoma kratkim intervalima popiju kroz specijalnu slamčicu prvo čašu ledene vode, pa čašu vode držane na sobnoj temperaturi.
Mlaz je bio usmeren direktno na nepce i povezan sa dopler aparatom, koji je snimao šta se dešava u mozgu učesnika eksperimenta. Analiza snimaka pokazala je da se bol javlja u trenutku kada dođe do naglog širenja prednje cerebralne arterije.
Dakle, slobodno uživajte u svojoj omiljenoj letnjoj poslastici, ali ne budite halapljivi, uzimajte sasvim male zalogaje i glava vas neće boleti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.