Zbog bogatstva i skladnog odnosa vitamina, minerala i enzima koji se nalaze u medu, njegovim konzumiranjem – Jačate imunološki sistem, krv, srce i krvne sudove. Med takođe deluje antibakterijski, antiprotozoično, olakšava izbacivanje sluzi iz pluća, obnavlja oštećene ćelije i tkiva, smanjuje bol, normalizuje krvni pritisak. – Med u sebi sadrzi materije koje poboljšavaju varenje, leče zatvor. – Med povećava hemoglobin, poboljšava apsorciju kalcijuma iz hrane, ublažava klimakterične tegobe i ubrzava oporavak rekonvalescenata.

KOLIKO MEDA NAM JE U STVARI POTREBNO
Dnevna doza za odraslu osobu je maksimalno 100gr i to raspoređeno u tri dela,dok za decu ta količina iznosi oko 30g (jedna supena ili tri male kašike) dnevno takođe podeljeno na tri dela. Ako se pretera u kolicini moze doci do alergijskih reakcija!!!

 

I TU POSTOJI PRAVILO…
Med i ostale pčelinje proizvode treba zadržati što duže u ustima,jer odatle preko jezičnih žlezda brzo prodire u krv i raznese se po celom organizmu.
Efekat će biti sličan ako ga rastvorite učaši vode,limunade ili u šolji čaja!!!

NEKE OD POZNATIH VRSTA MEDA
*BAGREMOV MED – Providan, vodeno bistar. Koristan u lečenju crevnih oboljenja, zatim oboljenja jetre i bubrega. Potpomaže iskašljavanje.
*MED OD BORA – Crvenkaste boje, prijatnog ukusa. Ima miris četinarske smole. Pomaže kod ginekoloških problema (npr. erozija grlića materice).Koristi se kao melem kod gnojavih i atrofičnih rana.
*PLANINSKI MED – Žute je boje i prijatne arome. Jača imunološki sistem i ublažava upale disajnih kanala.
*LAVANDULOV MED – zlatne je boje i jake ali prijatne arome. Preporučuje se kod migrena, nervoze srčanih i stomačnih smetnji.
*LIVADSKI MED – Boja mu varira od svetlo žute do do tamne gotovo smeđe i što je med tamniji jača su mu lekovita svojstva. Ima izraženu aromu poljskog cveća. Koristan je pri lečenju raznih bolesti i tegoba jer ima velika profilaktička, hranjiva i lekovita svojstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.