sta-da-radite-sa-ostacima-hraneSpremili ste bogat, porodični ručak, a hrane je ostalo za izgladnelu četu. Da ne biste bacali ono što ste dugo i sa ljubavlju pipremali, hranu sačuvajte. Naravno, postoje određena pravila, a najgore je da jela čuvate na stolu.
Čuvanje mesa u frižideru na pravoj polici i što kraće držanje u „opasnoj zoni“(temperatura između 5 i 60 stepeni) sprečavaju trovanje hranom. Nakon pripreme, hranu čuvajte što kraće
Čak i namirnice koje koristite za pripremanje morate pravilno čuvati, nikada na otvorenom, samo u frižideru, a i gotova jela treba sa posebnom pažnjom da odlažete.
Ostatke nikad ne ostavljajte da stoje duže od dva sata na stolu. Najbolje je da ih odmah stavite u frižider.
Šunku čuvajte prekrivenu čistom krpom što dalje od sirovog mesa.

Jedno od osnovnih pravila je da sirovu hranu čuvate odvojeno od kuvane ili hrane koja će se jesti sirova.
Soseve koje ste sami pripremili čuvajte najviše dan, maksimalno dva dana  i to u najhladnijem delu frižidera, u staklenim ili keramičkim posudama.

 

Ako kupujete gotove, pridržavajte se uputstva na pakovanju. Pošto ih otvorite, pojedite ih u roku od dve nedelje. U suprotnom rizikujete da obolite od infekcije.

Na žalost, pojedina jela uopšte ne možete da čuvate, jer posle izvesnog vremena gube aromu, svojstva. tako, na primer, krompir pire je veoma teško očuvati, kao i pečen ili pržen. Jela od spanaća ili blitve bi bilo najbolje da ako ostanu bacite.
KAKO DA ČUVATE NAMIRNICE
Mesne prerađevine
Držite ih u rasponu od četiri do šest stepeni umotane u mestan papir. Ako je salama iseckana, pojedite je u roku od dva-tri dana. Ako je u komadu može da traje nedelju dana.
Svež sir
Hladniji deo frižidera, u hermetički zatvorenim plastičnim ili staklenim posudamaje idelano mesto. Čuvajte ga najduže pet dana.
Sirevi sa tvrdom korom
Drzite ih na temperaturi od šest do osam stepeni, umotane u masnu hartiju ili vlažno platno. Ako planirate duže da ih čuvate, vakumirajte ih.
Sveže mleko
Stavite ga u deo gde je temperatura četiri stepena. Tako može da traje šest dana.
Riba
Očišćenu ribu treba držati u najhladnijem delu i zatvorenim posudama. Pojedite je u roku od tri dana. Plodovi mora imaju još kraći rok trajanja.
Povrće
Oprano i osušeno povrće držite u odgovarajućim fiokama, na temperaturi od šest do osam stepeni, u providnim plastičnim kesama. Najosetljivije je lisnato povrće, koje treba pojesti u roku od dva-tri dana.
Voće
Čuvajte ga u odgovarajućim fiokama, gde je temperatura između šest i osam stepeni. Prethodno možete da ga stavite u papirne kese. Pojedite ga u roku od tri-četiri dana.
Meso
Drzite ga u najhladnijem delu u pakovanju iz samoposluge ili hermetički zatvorenoj plastičnoj posudi. Mleveno meso može da se čuva najviše jedan dan, šnicle dan-dva, a meso u komadu tri-četiri dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.