hrana raznaSemenke su dokaz da dobre stvari dolaze u malom pakovanju. Značaj semenki za zdravlje odavno je poznat. Nutricionisti širom sveta savetuju da budu obavezan deo ishrane. Otkrivamo vam četiri vrste semenki koje bi obavezno trebalo da uključite u ishranu.

Semenke lana – Niskokalorične semenke lana bogate su proteinima, vlaknima, alfa linolenskom kiselinom (ALA), omega 3 masnim kiselinama. Bore se protiv slobodnih radikala, poboljšavaju probavu i kardiovaskularno zdravlje.
Semenke bundeve – Odličan izvor vitamina E, cinka i mangana. Semenke bundeve sadrže i retke antioksidanse. Jedna kašika semenki budeve sadrži 4,7 mg zdravih masti (mononezasićenih masti koje smanjuju loš i povećavaju dobar holesterol). Semenke budeve jačaju imunutet i regulišu nivo insulina. Semenke susama – Bogate su kalcijumom, magnezijumom i bakrom. Povećavaju nivo vitamina E u telu, poboljšavaju zdravlje srca i jačaju imunitet. Studije su pokazale da mogu da smanje rizik od multiple skleroze.
Semenke suncokreta – Sadrže dobre masti, odnosno mononezasićene i polinezasićene masti. Bogate su vitaminom E, te su dobre za kosti jer su dobar izvor kalcijuma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.