namirnice za svaki danZa dobro funkcionisanje ljudskog organizma potrebno je organizmu oko 50 vrsta nutrijenata, koji se dobija iz hrane, koju pojedemo.To su esencijalni nutrijenti jer naše telo ne može da proizvodi.Tako npr. Omega3 i Omega6 polinezasićenih  masnih kiselina koji su potrebni za normalan rast i razvoj.Čovekovo zdravlje zavisi od načina ishrane.Zdrava hrana je zaštita od mnogobrojnih fizičkih i pslihičkih bolesti.Produžuje radnu sposobnost, kreativnost, imunitet, komunikativnost, životni vek.Utiče na radost i na ljubav, bolji izgled, proces starenja.Evo nekoliko živonih namirnica koje bi trebalo često konzumirati:
*paradajz je pun antioksidansa, likopena što smanjuje rizik od raznih bolesti.Dnevno je potrebno 22 mg likopena što bi značilo 4 paradajza ili čašu soka od poradajza.
*šargarepa je bogat karotenoidima koji smanjuje upalu, astmu, artritis.Preporučena doza je 1 šargarepa ili pola šolje soka od šargarepe dnevno.
*jogurt bogat probioticima-pojačava imunitet sadrži dosta kalcijuma treba ga dnevno piti bar jednu čašu.
*spanać, blitva, salata pravo nutritivno blago bogati su Omega3 masnim kiselinama kao i folatima koji pomažu u prevenciji bolesti srca, moždanog udara i osteoporoze.
*borovnica sadrži u najvećoj meri antioksidanse u borbi protiv degenerativnih promena srca, mozga, dijabetesa, kancera.Bogat je vlaknima, A i C vitamina.Preporučljivo je uzimanje dnevno jedna šolja svežeg soka od borvnice.
*orasi,lešnik bogati su Omega3 masnim kiselinama, polifenolima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.