kurkumaKurkuma se u tradicionalnom indijskom lečenju tkz. Ajurveda, koristi već nekoliko hiljada godina. Njegovo lekovito dejstvo je zabeleženo još pre 600 godina p.n.e. u Siriji, a bila je poznata i u Grčkoj.
U Indiji su žene koristile kurkumu rastvorenu u vodi za umivanje. One su dobro znale da kurkuma čisti pore, reguliše stvaranje lojnih žlezda, stimuliše cirkulaciju i stvaranje kolagena.U cilju smanjenja bola, konzumira se tako što se rastvara u mleku. Pogodan je za tretiranje raznih ujeda insekata, zmija i paukova, kao i za saniranje raznih oštećenja kože: opekotina, ogrebotina, modrice, konjuktivitis.
U slučaju problema sa disanjem koristi se u vidu inhalacije, a u kombinaciji sa medom pomaže iskašljavanje.Takođe se koristi i kod lečenja hepatitisa, za stimulisanje varenja, smanjenje temperature, infekcije, simptoma reume i problema sa jetrom.Svoje lekovito dejstvo ispoljava zahvaljujući svom glavnom sastojku, kurkuminu.Kurkuma se ne ugrađuje u ćelije organizma, nego deluje tako što čisti organizam.
U ishrani se koristi kao začin, a poznato je njegovo oksidativno i antizapaljensko dejstvo.Kurkuma je u stvari jedan predivan cvet, tako da je veoma pogodan i za ukrašavanje sobe. U kuhinji se koristi njegov koren, koji je jako sličan korenu đumbira. Naročito je prisutan u Indijskoj kuhinji, ima prijatan, lagan ukus i intenzivnu žutu boju.Tokom proteklih godina su vršena razna istraživanja vezana za njegovo svojstvo uništavanja ćelija raka. Ovo njegovo svojstvo je dosad zapaženo samo u slučaju raka grudi. Novija istraživanja su pokazala i to da se kurkuma pokazala efikasnim i kod raka kože (kurkuma sprečava rast raka kože i stimuliše ćelije raka na samouništenje).Primena kurkume se ne preporučuje kod žena, koji imaju problema sa plodnošću i zgrušavanjem krvi, jer sprečava zgrušavanje krvi.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.