Adekvatna ishrana – najbolja preventiva protiv gripa

Jesen nam je došla, a sa njom i hladni, kišoviti dani. Sve ređe izlazimo na svež vazduh, napolju smo samo kada baš moramo. Manje se izlažemo dragocenoj sunčevoj svetlosti, a većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, okruženju povoljnom za širenje virusa.

Sve ovo su razlozi zbog kojih treba pripremiti organizam kako bi bio spreman da odoli naletima štetnih mikroorganizama. To je jedini način da se što lakše pregura sezona učestalih respiratornih infekcija i gripa.

Najbolji i najzdraviji način da ojačamo organizam bez sumnje je zdrava ishrana, jer su navike u ishrani i imunitet u čvrstoj uzrčno – posledičnoj vezi. Nedostatak pojedinih namirnica na trpezi loše će delovati na odbrambeni mehanizam našeg tela. Međutim, to se lako da rešiti, a tajna je u dobro isplaniranim obrocima. U periodu jesen-zima na našem kuhinjskom stolu trebaju se naći što raznovrsnije namirnice za koje se pouzdano zna da jačaju imunitet.

Evo 5 korisnih saveta kako da uz pomoć pravilne ishrane izbegnemo situaciju da već u jesen ili na samom početku zime ne bi smo dozvolili virusima i bakterijama da nas bace u krevet.

1. Dobro isplanirajte svaki obrok

Hrana treba da bude što raznovrsnija i raspoređena u 3 glavna obroka i 2-3 užine. Obroci moraju da sadrže kvalitetno, posno meso i ribu, pre svega tunu, haringu, skušu, losos, sardine i oslić. Pored toga, jako su važni i mlečni proizvodi, po mogućstvu manje masni. Jogur i sirevi sa dodatkom probiotika i prebiotika najkorisniji su za jačanje imuniteta. Plan obroka treba da obuhvati i integralne žitarice, ljutu crvenu papriku, feferone i čili. Supe takođe jako prijaju organizmu u hladnim danima. Pileća supa koristila se protiv prehlade još u drevnom Egiptu, a i danas treba da je bude na svakodnevnom meniju, jer je jako efikasna.


2. Voće – obavezno!

Vitamini i minerali imaju veoma važnu ulogu u održavanju čvrstog odbrambenog mehanizma našeg organizma. Za dobro funkconisanje imunog sistema naročito su važni vitamini A, C, E i B6, kao i cink, gvožđe, bakar i selen. Ovih blagotvornih nutritijena najviše ima u voću i povrću, žitaricama i semenkama.

Mogu se konzumirati sve vrste voća – od arguma (limuna, pomorandži, mandarina) koji su bogati vitaminom C, preko jagodičastog i bobičastog voća (maline, jagode, borovnice, drenjine, jabuke), pa sve do isto toliko važnih orašastih plodova (oraha, lešnika, badema). Koštunjavo voće prava je riznica nezasićenih masnih kiselina, minerala, kao i vitamina E i B grupe. Treba jesti i semenke bundeve i suncokreta, jer sadrže cink i magnezijum, čiji nedostatak može ozbiljno ugroziti imunitet.

3. Što više tečnosti

Dnevno treba unositi najmanje 2 litra tečnosti, pre svega vode, jer se u protivnom ne izlučuju štetne materije kao produkti metabolizma, što remeti normalno funckonisanje celokupnog imunološkog sistema.

Prirodni biljni sokovi čuvaju odbrambenu snagu organizma zbog obilja fitohemikalija u njihovom sadržaju, koje blagotvorno deluju na telo. Takođe, prirodni sokovi su bogati antioksidansima koji čuvaju ćelije u organizmu od opasnih slobodnih radikala i time znatno umanjuju opasnost od nastanka degenerativnih promena. Topli čajevi su isto jako korisni, jer vlaže i zagrevaju sluzokožu i na taj način je štite od bakterija. Limunada i ceđena pomorandža, kao i čajevi od nane, kamilice i majčine dušice najbolji su izbor.

4. Jedite zobene pahuljice

U zobu ima najviše sastojaka koji podstiču proizvodnju belih krvnih zrnaca. I druge integralne žitarice se trebaju naći na jelovniku, jer imaju dvostruko jače delovanje od onih prerađenih.


5. Povrće – obavezno!

Likopen iz paradajza štiti bela krvna zrnca od dejstva slobodnih radikala. Iako je koristan i u svežem stanju, korisniji je likopen iz prerađenog paradajza, jer je tada njegova apsorpcija jača. Redovno konzumiranje soka ove biljke jača imunitet. Za pripremanje salata od povrća treba uvek koristiti cveklu i šargarepu, jer takođe snaže odbrambenu funkciju organizma.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.