ČIME SVE MOŽETE DA PODMLADITI MOZAKPravilna istraha i vežbanje nisu bitni samo za  zdravlje tela nego i za moždanu kondiciju.
Koliko ste puta zaboravili gde ste ostavili ključeve od automobila pa ih potom uzaludno tražili? Da ne spominjemo naočari na čiju ste potragu izgubili 20 minuta, a onda shvatili da su vam na glavi?! Možda bi se takve situacije ređe ponavljale ili se ne bi uopšte ogađale kada biste svom mozgu posvećivali pažnju koju posvećujete i telu. Često zaboravljamo da mozak treba da treniramo podjednako kao i telo, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja.
Fizičko vežbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Instituta Duke pokazuje da  oni koji jedu zdravo i vežbaju u proseku tri do četiri puta nedeljno imaju 30 posto bolje mentalne funkcije. Trening povećava telesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete.
Ishrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utiču podjednako loše na telo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljenohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća. Prema izboru portala AskMen, mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grašak  i buranija, orašasti plodovi, sveže voće, hleb od žitarica..
Čime sve možete da pomladiti mozak i održavae  ga aktivnim?
Vežbanjem protiv bolesti mozga
Osim telu, vežbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vežbanje smanjuje  količinu  hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može da smanji hipokampus (deo mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i kako vežbanje tela pomaže u sprečavanju demencije ili Alchaimerove bolesti.
Jagode i lubenice su hranjive namirnice
Konzumirajte sveže voće. Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svežih boja, poput jagoda, lubenica i borovnica, među najhranjivijim je namirnicama. Lešnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.
Zeleni čaj za bolju koncentraciju
Kafu zamenite čajem! Umjrene količine kofeina mogu da poboljšaju koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kafu u danu zameniti zelenim čajem.
Pomladite mozak rešavanjem ukrštenica
Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulisati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a nije naodmet nije ni rešavanje ukrštenica ili sudoku!
Držite mozak u formi mentalnim treningom
Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vežbati. Naterajte sebe da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah  i kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući da zapamtite nešto novo!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.