heljda1Dijabetičarima se preporučuje da svakodnevno koriste čajeve i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča
Šećerna bolest jedna je od najčešćih hroničnih bolesti, a nastaje kada telo prestane da proizvodi hormon insulin ili ga ne koristi u potrebnoj meri. U narodnoj medicini najbolje efekte imaju čajevi i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča, pa se dijabetičarima preporučuje da ih svakodnevno koriste.
Upozorenje: lekovi, žitarice i bilje dijabetičarima ne mogu da pomognu ukoliko se ne pridržavaju dijetalne ishrane, koju određuje lekar prema vrsti i težini šećerne bolesti.
HELJDA
Lekovitost heljde potvrdila su i naučna istraživanja, a u narodnoj medicini, koristi se na tri načina, kao čaj od osušene biljke, jelo (kaša) i čaj od semenki. Dokazani su učinci heljdinog čaja u lečenju bolesti krvnih sudova, protiv slabog pamćenja (nazivaju je „hrana za mozak“), reumatizma, glaukoma i dijabetesa.
Recept
– 400 g heljdinog zrna
– 200 g zrna ovsa (zobi)
U litar vode dodajte 200 g ove mešavine i zagrevajte na tihoj vatri. Čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte tokom dana umesto vode.
OVAS (ZOB)
Ovas pročišćava krv, leči šećernu bolest, bolesti žuči, jetre, leukemiju, gangrenu, oboljenja bubrega, mokraćnog mehura i kanala, razne upale, oboljenja slezine, jajnika i materice. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne i tegobe sa unutrašnjim organima.
Recept
– 4 kašike neljuštene zobi
Zob prelijte litrom i po vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se zob slegne, procedite i pijte tokom dana. Možete da dodate malo limunovog soka.
CIMET
Dokazano je da zaustavlja krvarenja, pojačava rad želuca, uništava mikroorganizme u probavnim organima i deluje na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Najnovija istraživanja pokazuju da cimet može da spreči srčane tegobe i da leči dijabetes tipa 2, jer sadrži antioksidanse i pomaže boljem iskorišćavanju insulina.
Recept
– 1/2 kašičice cimeta dnevno
Cimet posipajte po voću, a probajte ga i sa kuvanim krompirom ili piletinom. Možete da ga dodate i u supe ili variva.
MAHUNA PASULJA
Zrela mahuna bez semena od pasulja čučavca (ne pritkaša), eksperimentalno i klinički dokazano leči šećernu bolest, jer sadrži arginin, antidijabetsko sredstvo koje deluje slično insulinu. Nedozrele mahune, takođe, sadrže inozitol koji jača srce i reguliše promet kalcijuma. Čaj od mahuna je dobar diuretik pa se koristi protiv zapaljenja mokraćnih puteva.
Recepti
– 50 g mahuna pasulja
– 1/2 l vode
Mahune usitnite, prelijte vodom i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 3 sata procedite, podelite na tri dela i popijte tokom dana pre glavnih obroka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.