paprikaOsim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Ljekovitost paprike u narodnoj medicini, iako je novijeg datuma, nikad nije bila upitna. Koristila se kao: antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik, diuretik
Paprika potiče iz Južne Amerike, odakle su je Španjolci donijeli u Evropu u 15. stoljeću. Kasnije se preko Afrike proširila do Turske, a danas se najviše uzgaja u Mađarskoj.

Povrtna je biljka sa stabljikom i plodovima raznih oblika i boja: od malih bobica do velikih mjehurastih plodova, oblika rajčice, roga i malih šiljatih oblika; od tamno zelene, svijetlo zelene, žute, narandžaste pa sve do crvene boje.

 

 

Paprika spada danas u najkorištenije začine u Evropi. Miris i ukus zavise od sorte i zrelosti samog ploda, pa mogu biti blagog, slatkog, poluljutog ili ljutog ukusa.

Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Ljekovitost paprike u narodnoj medicini, iako je novijeg datuma, nikad nije bila upitna. Koristila se kao: antidepresiv, antireumatik, afrodizijak, antiseptik, aromatik, diuretik.

Zbog velikih količina C vitamina preporučuje se za zaštitu od prehlade i paradentoze, poboljšanje vida i probave, a izvrsno djeluje i na prohodnost i elastičnost krvnih žila.

Značajne su i količine vitamina B skupine, a posebno se ističu B1 i B2. Paprika sadrži i vitamin E kojem se pripisuju antikancerogena svojstva. Od minerala paprika je bogata kalijem, fosforom i željezom.

Paprika je sredstvo koje pospješuje apetit, a pri tome potiče rad želuca jer pojačava lučenje želučanog soka i potiče peristaltiku. Sadrži dosta kalija kojem se pripisuje diuretsko i antikarcinogeno djelovanje.

Vjerovanje u afrodizijačko svojstvo temelji se na uticaju paprike na pojačanu cirkulaciju.

Od ljute paprike u narodnoj medicini postoji niz pripravaka za liječenje reumatskih bolova.Sokom od paprike liječe se razni upalni procesi kao što su upala grla ili počeci infektivnih bolesti. Prah ljute crvene paprike koristi se za liječenje probavnih smetnji i hemeroida.

Papriku možete koristiti svježu, pečenu, pirjanu, punjenu ili ukiseljenu. Sušena je izvrstan začin, a nutritivno je vrlo vrijedna i ljekovita namirnica.

(MOJEzdravlje)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.